Ana Sayfa Köşe Yazıları, Prof.Dr.İnanç Özgen 20 Mart 2024 39 Görüntüleme

Melankoli

Melankoli, genellikle yoğun bir hüzün, içsel bir acı ve umutsuzluk hissi ile karakterize edilen bir duygu durum durumudur. Melankolik insanlar genellikle düşünceli, içine kapanık ve duygusal olarak hassastır. Bu durum, bazen depresyonun belirtisi olabilir. Melankoli aynı zamanda sanat, müzik veya edebiyat gibi yaratıcı alanlarda da ifade bulabilir. Ancak unutmayın ki melankoli kişiden kişiye değişebilir ve herkes için farklı deneyimler yaşanabilir.

Melankolik depresyon semptomları depresyonun genel belirtilerine benzer ancak genellikle daha şiddetli ve çok daha ağır bir şeklide seyreder. Depresyon belirtilerinin sayısı arttıkça, hastanın ne kadar ağır bir depresyona maruz kaldığından o derece emin olunur. Üzüntü ve keder melankolik depresyonda en çok göze çarpan belirtidir.

Melankolik depresyonu olan kişiler aşağıdaki gibi MDB (majör depresif bozukluk) semptomları yaşayabilirler:

  1. Uzun süre devam eden aşırı üzüntü hissi
  2. Bir zamanlar eğlenceli olan faaliyetlere karşı ilgi kayb
  3. Enerji eksikliği veya yorgunluk hissi
  4. Endişeli veya sinirli hissetmek
  5. Çok fazla veya çok az yemek
  6. Çok fazla veya çok az uyumak
  7. Vücut hareketlerinde değişiklikler yaşamak (örneğin, daha önce yapmadığınız halde bacağınızı sallamak)
  8. Konsantre olmakta, karar vermekte ve bir şeyleri hatırlamakta zorluk çekmek
  9. Ölüm veya intihar hakkında düşünmek veya konuşmak
  10. İntihar girişimi
    Ayrıca MDB’nin melankolik özelliklerini de yaşayabilirler:

a. Günlük aktivitelerin tamamında veya çoğunda zevk kaybı
b. Olumlu haber ve olaylara karşı tepkisizlik
c. Derin çaresizlik ve değersizlik duyguları
d. Uyku bozuklukları
e. Önemli ölçüde kilo kaybı
f. Sürekli aşırı veya uygunsuz suçluluk duygusu
g. Sabahları daha kötü olan MDB semptomları

Melankolik özelliklerin MDB’nin şiddetli semptomlarını sıklıkla yaşayan kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca psikotik özellikli MDB’si olanlarda daha sık görülürler.

Tedavisi
MDB genellikle seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) gibi yeni antidepresanlarla tedavi edilir. Bunlar fluoksetin (Prozac), sitalopram (Celexa) veya paroksetin (Paxil) gibi iyi bilinen ilaçları içerir. Bununla birlikte, melankolik özelliklere sahip MDB’si olan birçok kişi, trisiklik antidepresanlar veya monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler) gibi eski antidepresanlara ve venlafaksin (Effexor) gibi serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörlerine daha iyi yanıt verebilir. Bu ilaçlar beyinde serotonin ve norepinefrinin parçalanmasını engellemeye yardımcı olarak bu “iyi hissettiren” kimyasalların daha yüksek miktarlarda bulunmasını sağlar.

Bazen, Abilify (aripiprazol) gibi bazı atipik antipsikotikler antidepresanların etkilerini arttırmak için kullanılabilir.

İlaç tedavisine ek olarak, melankolik özelliklere sahip MDB’si olan kişileri tedavi etmek için konuşma terapisi yaygın olarak kullanılır. Bu iki tedavi yönteminin bir kombinasyonu genellikle her iki yaklaşımdan tek başına daha etkilidir. Konuşma terapisi, semptomları ve ilgili konuları tartışmak için düzenli olarak bir terapistle görüşmeyi içerir. İnsanlara şunları nasıl yapacaklarını gösterebilir:

Bir krize veya başka bir stresli olaya uyum sağlama, olumsuz inanç ve davranışları olumlu, sağlıklı olanlarla değiştirmek, iletişim becerilerini geliştirmek, zorluklarla başa çıkmak ve sorunları çözmek, özsaygıyı artırmak,
yaşamda tatmin ve kontrol duygusunu yeniden kazanmak, Grup terapisi de benzer şekilde yardımcı olabilir ve duygularınızı sizinle ilişki kurabilecek kişilerle paylaşma olanağı sağlayabilir.

Ağır vakalarda, melankolik özellikler gösteren MDB semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için elektrokonvülsif terapi (EKT) uygulanabilir. Bu tedavi, beyne elektriksel uyarılar gönderen ve hafif bir nöbeti tetikleyen elektrotların başa takılmasını içerir. EKT artık duygudurum bozuklukları ve zihinsel hastalıklar için güvenli ve etkili bir tedavi olarak kabul edilmektedir, ancak hala onu çevreleyen bir damgalama vardır. Sonuç olarak, melankoli semptomları için birincil tedavi olarak kullanılmayabilir. Bununla birlikte, ilaç tedavisi, konuşma terapisi ve EKT’nin bir kombinasyonu, melankolik özelliklere sahip MDB için en iyi tedavi olabilir.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/depression/melancholic-depression#Suicide-prevention

Yorumlar

İlginizi çekebilir

İLK GÜN

İLK GÜN

Tema Tasarım | Osgaka.com