Ana Sayfa Ahmet Sağlam, Köşe Yazıları 27 Eylül 2023 42 Görüntüleme

Kardeş Olun

İman eden tüm müslümanlar, kardeş’dir.
Kardeşlik aynı Anne ve Baba dan olmak la olmuyor.
Önce İslam kardeşliği , sonra biyolojik kardeşlik.
Bakalım kardeşlik nasıl olmalı?
AYET

Bütün mü’minler kardeştir; öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’a gönülden saygı besleyip O’na karşı gelmekten sakının ki O’nun rahmetine erişesiniz.
Hucurat 10Ey mü’minler! Hepiniz birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve ayrılığa düşmeyin. Allah’ın size olan şu nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşmandınız; derken Allah kalplerinizi kaynaştırdı da O’nun bu nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Ateşten bir çukurun tam kenarında idiniz, fakat Allah sizi oraya düşmekten kurtardı. Doğru yolu bulasınız diye, Allah size âyetlerini işte böyle açıklıyor.
Ali imran 103

HADİSLER
Sizden biriniz kendisi için sevdiğini mü’min kardeşi için de sevmedikçe gerçek mü’min olamaz.” (Tirmizî, “Sıfatü’l-Kıyâme” 59)

Mü’minler birbirlerini sevmede, birbirlerine karşı sevgi ve merhamet göstermede tek bir beden gibidir. O bedenin bir organı acı çektiği zaman, bedenin diğer organları da uykusuzluk ve yüksek ateş çekerler.” (Müslim, “Birr” 66)

Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (zalimlere de) teslim etmez. Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkıntılarından birini giderir. Kim bir Müslümanın (kusurunu) örterse Allah da kıyamet günü onu örter.” (Müslim, “Birr” 58; Tirmizî, “Hudud” 3)

Zandan sakının. Zira zan sözün en yalan olanıdır. İnsanların özel hallerini araştırmayın, konuşmalarını dinlemeye çalışmayın, birbirinizin alışverişini kızıştırmayın, birbirinize haset etmeyin, birbirinize kin beslemeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları kardeşler olun.” (Buhârî, “Edeb” 58; Buhârî, “Nikah” 46)

Günümüz de ise nasıl bir kardeşlik anlayışı var bizler de bakmak lazım.
Yalan, gıybet , hainlik, samimiyetsizlik, her türlü iyiliğini istememe.
Ama ayetler ve hadisler bize .
Kardeşliğin bu olmadığını değerinin ne kadar kıymetli olduğunu anlatıyor.
Peygamber efendimizin ensar ile muhaciri kardeş etmesini.
Ve kardeşlerin bir birine nasıl davrandığını okursak, Öğrenir yaşar sak
O ZAMAN KARDEŞ OLURUZ.
Ahmet sağlam.

Dua ile kalın hoşça kalın.

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com