Ana Sayfa Gündem 19 Eylül 2022 19 Görüntüleme

Kuşlarla İnsanlar Rol Kapma Yarışında

Sidney’in banliyölerinde çöp kutuları, insanlarla kuşlar arasındaki karmaşık savaşın ön saflarında yer alıyor. Bir yanda kükürt tepeli kakadular denilen kuzgun büyüklüğünde çöplükte dalış yapan papağanlar; Öte yandan, özensiz yiyicilerden sonra temizlik yapmayı bırakmak isteyen ev sahipleri. Yeni bir çalışmada, araştırmacılar, her iki tarafın da akranlarından hileler öğrendiğini belirterek, yağmacı papağanlar ve sinirli sakinler arasındaki silahlanma yarışını detaylandırıyor. Sarah Benson-Amram, hayvan ve insan yaşam alanlarının örtüştüğü yerlerde bu tür yarışmalara pek de ender rastlanan bir durum değil, “ancak bu makale, hem insan hem de vahşi yaşam tarafında neler olup bittiğini gösteren verileri sağlıyor, ki bu genellikle eksiktir” diyor. Vancouver, British Columbia Üniversitesi’nde yeni çalışmaya dahil olmayan bilişsel ekolojist. “Bunu bir arada görmek harika.” Avustralya’nın kakadular çöp için bir tada sahiptir. Parlak beyaz kuşlar, eski ekmek parçaları veya jambonlu sandviç artıkları gibi en sevdikleri atıştırmalıklara erişmek için, çöp kutularının kapaklarını açmak için kavisli gagalarını ve ayaklarını kullanırlar. Kendilerine bir çöp büfesine yardım ettikten sonra, iştah açıcı olmayan her şeyi atıyorlar ve çöpleri etrafa saçıyorlar.

Daha önceki bir çalışmada, Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü’nde davranışsal ekolojist olan Barbara Klump ve meslektaşları, kuşların birbirlerinden nasıl başarılı numaralar aldıklarını (örneğin, bir çöp kutusundan gevşek bir tuğlayı nasıl indireceklerini) gösterdiler. bir tür çöplük dalış kültürü. Şimdi, o ve meslektaşları bilimsel bakışlarını “kakadu hikayesinin insani yönüne” çevirdiler. Dört Sidney banliyösünde 3000’den fazla çöp kutusunu araştırdılar, sakinlerin savunma tekniklerini kaydettiler ve bunları kategorilere ayırdılar. İnsanlar, çöp kamyonları onları alırken kapakların eğilip açılması gerektiğinden, kutuları kapatamıyor. Klump, yerel halkın papağan geçirmezlik konusunda yaratıcı olduklarını söylüyor. Kauçuk yılanlar koymak gibi bazı stratejiler, çöp kutusunun kendisinde hiçbir değişiklik içermiyordu. Diğerleri, kapağın üzerine gevşek tuğlalar veya çiviler yerleştirmeyi içeriyordu. Ayakkabıları veya havuz eriştelerini menteşelere sokmak gibi bazı stratejiler kapakların kolayca açılmasını engelledi. Son olarak, bazı ev sahipleri, doldurulmuş su şişeleri gibi ağır ağırlıkları kalıcı olarak kapağa bağladılar. Bu taktik, zeki kakadular dışarıda tutmakta en başarılı oldu. Araştırmacılar, 1000’den fazla kişiye kakadu kontrol yöntemlerini nasıl tasarladıklarını sorarak keşfettikleri gibi, papağanlar gibi insanlar da komşularından öğrendiler. Araştırmacıların 12 Eylül’de Current Biology’de bildirdiğine göre, çöplerini koruduklarını söyleyen 172 kişiden %64’ü numaralarını başkasından aldıklarını söyledi. Aynı caddenin sakinleri genellikle benzer stratejiler uyguladılar. Klump, “Sosyal öğrenmenin bir unsuru vardı” diyor.

Araştırmacılar, insanların savunmalarını güçlendirdiğini ve kakadular onları atlatmak için koordineli bir şekilde koordine ettikçe, her bir türün üyeleri diğerini alt etmek için birlikte çalışırken, bu çöp yakıtlı silahlanma yarışı yoğunlaşmaya hazır görünüyor. Kakadular meydan okumaya hazır görünüyor. Araştırmacılar, onların çöp kutularından gevşek tuğlaları ve kayaları devirdiklerini ve kısıtlı açıklıklardan sıktıklarını gözlemlediler. Berkeley’deki California Üniversitesi’nde bilişsel bir ekolojist olan Lauren Stanton, bu tür silahlanma yarışlarının vahşi yaşamı kontrol etmeye yönelik ölümcül yaklaşımlara tercih edildiğini söylüyor. Yeni çalışmaya dahil olmayan Stanton, “Kakadular ve diğer şehir hayvanları, yarattığımız yeni ortamlarda hayatta kalmaya çalışıyor” diyor. “Kentleşme bizi vahşi hayata daha da yaklaştırmaya devam ettikçe, bir arada yaşamanın yenilikçi yolları hepimiz için kritik olacak.” Benson-Amram, Sidney’deki ev sahiplerinin kurnaz kakadular şifreyi kırmamak için stratejilerini sık sık değiştirmelerini kabul ediyor ve tavsiye ediyor. Benson-Amram, “Yaban hayatının bizi diken üstünde tutmasını çok keyifli buluyorum” diyor. “Bizim için en iyi strateji yenilik yapmaya devam etmektir.”


Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com