Ana Sayfa Bilim&Teknoloji 5 Mart 2024 38 Görüntüleme

Çürüyen Cesetlerde Ortaya Çıkarılan ‘Ölüm Mikrobiyomu’ Adli Tıpa Yardımcı Olabilir

Yeni bir araştırmaya göre, çürüyen insan cesetlerinde gizlenen mikroplar, adli tıp dedektiflerinin bir kişinin ölüm zamanını belirlemesine yardımcı olabilir.

Nature Microbiology dergisinde 12 Şubat’ta yayınlanan araştırma, 36 insan kadavrasının ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış aylarında üç farklı yere yerleştirilmesini içeriyor. Bilim insanları Tennessee, Teksas ve Colorado’da coğrafi olarak birbirinden uzak ve ılıman, nemli ya da yarı kurak iklime sahip yerleri seçtiler.

DNA örnekleri, çürümenin ilk 21 günü boyunca kadavraların deri yüzeyinden ve çevresindeki topraktan alınmıştır. Bu süre, dokular hızla parçalanmaya başladığı için çürüme oranlarının genellikle hızlı ve dinamik olduğu zamandır.

İlgili: Öldükten sonra mikrobiyomunuz vücudunuzu ‘geri dönüştürmek’ için toprak mikroplarıyla işbirliği yapıyor

Tüm DNA’ların kodunu çözen bilim insanları, cesetlerin konum, iklim ya da mevsimden bağımsız olarak aynı mikrop profilini taşıdığını ortaya çıkardı. Önceki çalışmalar bu profilin kilit üyelerini belirlemişti ancak bunlar laboratuvar deneyleri ya da tek bir lokasyonla sınırlıydı.

“Sonunda bulduğumuz şey, her bir veri setinde ortaya çıkan çok sayıda mikrop oldu. Bunlar her ortamdaki kilit ayrıştırıcılardı,” diyor çalışmanın ilk yazarı ve Tennessee Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Zachary Burcham Live Science’a.

Yaklaşık 20 mikroptan oluşan bu ağ, tipik olarak insan vücudunda bulunmayan bakteri ve mantarların bir karışımından oluşuyordu – yani ayrışmaya başlayana kadar. Çalışma sırasında araştırmacılar, bu mikroorganizmaların 21 günlük çürüme süresi boyunca belirli noktalarda saat gibi kadavralarda ortaya çıktığını tespit etti. Bu durum araştırmacıları, çürüme döngüsünde yer alan sinek (Calliphora) ve leş böcekleri gibi böceklerin bu mikropların ortaya çıkmasından sorumlu olduğundan ve muhtemelen ziyaret ettikleri önceki bir cesetten getirdiklerinden şüphelenmeye sevk etti.

Burcham, cesetlerde aynı mikropların ortaya çıktığını görmenin yanı sıra, mikropların zaman geçtikçe dalga benzeri bir şekilde arttığını ve azaldığını keşfettiklerini söyledi. Farklı mikropların bu dalgalarını izleyerek, tüm verileri birleştirerek ve bir makine öğrenimi modeli kullanarak, bir cesedin belirli bir alanda ne kadar süredir çürümekte olduğunu hesaplayabileceklerini buldular.

Burcham, “Modele zaman içindeki mikrobiyal bolluğu, mevsimi ve konumu verdik,” dedi. “Ancak oldukça tutarlı bir şekilde, modelin en önemli olduğunu düşündüğü şey her zaman gerçek mikrobiyal üyelerin kendileri oldu. Esasen ilk olarak bu en iyi organizmaları arayacak ve bilgilerin veya tahminlerin çoğunu bunlardan alabilecektir.”

Mikrobiyal topluluğa bir bütün olarak bakıldığında, araştırmacılar farklı yerler ve mevsimler arasında farklılıklar buldular. Bununla birlikte, ayrışmaya tutarlı bir şekilde yanıt veren mikroplar, dış faktörlerden bağımsız olarak her zaman aynı görünüyordu. Bunlar, makine öğrenimi modelinin diğerlerini göz ardı ederken yakınlaştırdığı mikroplardır.

Bir cesedin çürümesi ne kadar sürer?

Araştırmacılar, makine öğrenimi modellerinin, ölüm sonrası aralık (PMI) olarak da adlandırılan bir kişinin ölüm zamanını belirlemeye yardımcı olabileceğinden, bulgularının çeşitli yerlerde ve iklimlerde adli soruşturmalarda yararlı olabileceğine inanıyor. Şimdiye kadar elde ettikleri sonuçlar, her iki uçta da üç gün aşağı yukarı oldukça doğru bulundu.

Yeni keşfedilen mikrobiyal ayrıştırıcı ağının kilit üyeleri geçmişte domuz, sığır ve fare karkaslarıyla ilişkilendirilmiştir, yani muhtemelen insana özgü değildir.

Çalışmada yer almayan Hollanda Adli Tıp Enstitüsü’nde (NFI) mikrobiyolog olan Frederike Quaak, Live Science’a yaptığı açıklamada bulguların PMI tahmin araç kutusuna faydalı bir ek olabileceğini söyledi. Bununla birlikte, tekniklerin sahada gerçekten kullanılabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Quaak yeni makaleyle ilgili olarak “Gerçek vakalarda senaryolar araştırma ortamındakinden çok farklı olacaktır” dedi. “Cesetleri toprağın üzerine koyarken, çoğu zaman cesetler gömülüyor, halılara veya plastik torbalara sarılıyor, böylece böcekler için daha az erişilebilir hale geliyor. Hatta bazen su altında bırakılıyorlar. Dolayısıyla, bu senaryolarda cesedin bozunması çok farklı olacaktır.” Burcham, şimdi kapalı sistemler içindeki organizmaların ve gömülü kalıntıların ayrışmasını araştıran yeni çalışmalar üzerinde çalıştıklarını doğruladı, böylece benzer kalıpların ortaya çıkıp çıkmadığını görebilecekler. Burcham, “Temel bilim üzerinde çalışıyoruz ve umarım bir gün bunun bir mahkeme davasında yararlı olduğunu göreceğiz” dedi.

Literatür: https://www.scientificamerican.com/article/microbiome-of-death-uncovered-on-decomposing-corpses-could-aid-forensics/

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com