Ana Sayfa Bilim&Teknoloji 5 Mart 2024 34 Görüntüleme

Köpekler ve Kediler Ne Hakkında Rüya Görür?

Evcil hayvanınız uyanıkken ne kadar sorun çıkarırsa çıkarsın, yatağında kıvrılmış bir köpek ya da güneşin altında uzanmış horlayan bir kedi kadar huzur verici çok az manzara vardır. Ancak uyku deneyimleri anlaşılmaz gelebilir. Bir köpek ya da kedinin rüyalarını ne doldurur?

Bu cevaplaması zor bir soru. Snowball bir rüya günlüğü tutmuyor ve bırakın uyuyan bir hayvanı, uyuyan bir insanın bile beyin aktivitesini rüya dünyasının ikinci el deneyimine çevirebilecek bir teknoloji henüz yok. Harvard Üniversitesi’nde rüya araştırmacısı ve The Committee of Sleep kitabının yazarı Deirdre Barrett, “Hiç kimse hayvanların rüyalarının içeriği üzerine araştırma yapmadı” diyor.

Örneğin balıklar, insanlarda rüyaların en yaygın olduğu uyku evresi olan hızlı göz hareketi (REM) göstermiyor gibi görünüyor. “Bence rüya dediğimiz bilişsel faaliyete benzer bir şey anlamında rüya görmedikleri gerçekten iyi bir tahmin” diyor.

Barrett, kuşların REM uykusu yaşayıp yaşamadıklarının daha az net olduğunu söylüyor. Ve bazı deniz memelileri, diğer tarafları uyurken bile beyinlerinin bir tarafını her zaman uyanık tutarlar, REM uykusu söz konusu değildir veya çok gariptir. Bu da fokların ve yunusların muhtemelen insanlar gibi rüya görmediği anlamına geliyor. Ancak evcil hayvan olarak beslediğimiz memeliler kesinlikle REM uykusundadır.

 

Yorumlar

İlginizi çekebilir

BİYOMİMETİK

BİYOMİMETİK

Tema Tasarım | Osgaka.com