Ana Sayfa Gündem 31 Ağustos 2022 26 Görüntüleme

CAN KAYACILAR: ANAVATANI ANADOLU OLAN KETEN BİTKİSİ YILLAR İÇİNDE UNUTTURULDU

Türkiye bazı çok ama çok önemli değerlerini zaman içerisinde unutmuş ya da bir şekilde unutturulmuş…

Bu değerlerin en başında örneğin KETEN (LINEN) gelmekte. Türkiye’de 1961 yılında 3750 ton sadece keten lifi üretilirken, 2018 yılına geldiğimizde bu oran 3 tona kadar gerilemiştir.

Lif bitkileri olarak Türkiye’de Pamuk yetiştirilse bile yine Türkiye’nin tekstildeki lif ihtiyacı karşılanamamakta ve 2016 yılında Türkiye’de 1,3 milyar dolarlık pamuk tiftiği ve elyafı ithal edilmiştir.

Keten bitkisi sadece tekstilde lif eldesinde değil, ketenden elde edilen tohumlar da çok değerlidir. Keten tohumu %35-45 oranında çok değerli bir yağ içermektedir. Keten tohumu yağının 100 gramında 22.9 gram Omega-3 yağ asidi bulunmaktadır. Bu gerçekten müthiş bir orandır.

Keten tohumu protein içeriği bakımından minimum %18 oranında bitkisel protein içerir. Bu oran yağı alınmış keten tohumlarında %40’a kadar varmaktadır. Böylece keten tohumu aslında muazzam bir bitkisel protein kaynağıdır.

Keten tohumunun geri kalanı karbonhidrattır. Ama herkesin aklına karbonhidrat denilince hemen nişasta gelebilir.. Keten tohumunda durum hiç de öyle değil. Tohum %30 oranında karbonhidrat içeriyor ama bu karbonhidrat nişasta ya da farklı basit şekerler değil, lif olarak bulunuyor (https://lnkd.in/dMk3uUD7).

Keten lifinden tekstil, tohumundan yağ, protein ve besleyici lifler elde edebileceğimiz müthiş bir bitki. Daha araştırsak, altından neler neler çıkar.. Tekstilden, sağlıklı tekstiller, tohumundan tüm ülkenin her türlü sağlık problemini çözebilecek güçte bileşenler elde edilebilecekken, biz bu bitkiden uzaklaşmışız.

Biz bu değeri ülke olarak unutmuşuz. Ve en enterasanı bana ne geldi biliyor musunuz? Bu bitkinin anavatanı ANADOLU.. Bu topraklarda tarımı yapılmış. Tarihte ilk tarımına yönelik belge Diyarbakır Çayırönü’nde yetiştirildiğine yönelik.

Unuttuğumuz ve ülkemizin geleceği için inanılmaz faydalı olabilecek, muazzam hazineleri ve bilgi birikimini içeren bir geçmişimiz var.. Farkında olmadan elimizden giden..

Keten Bitkisi için bu belgeden faydalanabilirsiniz. Keten tarımının seneler içerisinde nasıl yok olduğunu göreceğiniz tablo da tam olarak bu belgede. Benim seneler içerisinde keten bitkisinin ülkemizden yok oluşunu gördüğüm sayılara bakarken gözlerim doldu. Eyvah, eyvah dedim!

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com