Ana Sayfa Bilim&Teknoloji, Gündem 27 Eylül 2022 25 Görüntüleme

Mars’da Su Var mı?

Cornell gök bilimcileri, Mars’ın Güney Kutbu’nun yüzeyinin altındaki parlak yansımaların mutlaka sıvı suyun kanıtı olmadığına, bunun yerine jeolojik katmanların olduğuna inanıyorlar. Araştırmacılar alternatif açıklamalarını Nature Astronomy dergisinde  detaylandırdılar. Araştırma görevlisi Dan Lalich, Dünya’da bu kadar parlak yansımalar genellikle sıvı suyun, hatta Vostok Gölü gibi gömülü göllerin bir göstergesidir” dedi. “Fakat Mars’ta hakim görüş, benzer göllerin oluşması için çok soğuk olması gerektiğiydi. Lalich, “Atmosfer, su buzu, karbondioksit (CO2) buzu ve bazalt olmak üzere dört malzemeden oluşan katmanlarla simülasyonlar yarattı ve her katmana, içinden geçen elektromanyetik radyasyonla etkileşimini tanımlayan malzemenin kendine özgü bir özelliği olan karşılık gelen bir geçirgenlik atadı.” şeklinde bir hipotez ortaya attı. Üç katman kullanan simülasyonlar — bir tozlu buz katmanıyla ayrılmış iki CO2 katmanı — gerçek gözlemler kadar parlak yansımalar üretti.

Çalışmada, su buzu içine gömülü CO2 katmanları kullandım çünkü buz tabakasının yüzeyinin yakınında zaten büyük miktarlarda katman bulunduğunu biliyoruz,” dedi.

Lalich, “Ancak prensipte, kaya katmanları veya hatta özellikle tozlu su buzu kullanabilirdim.” dedi. Bu da  benzer sonuçlar alabilirdi.  Bu makalenin amacı, taban katmanlarının bileşiminin, katman kalınlıkları ve ayrımlarından daha az önemli olmasını ispatlamaktı.

Modellerden araştırmacılar, katmanların kalınlığının ve aralarındaki mesafenin yansıma gücü üzerinde katmanların bileşiminden daha büyük bir etkiye sahip olduğunu belirlediler. Makaledeki hiçbir basitleştirilmiş stratigrafi her gözlemi açıklayamazken, araştırmacılar şunları yazdı: “Sıvı su olmadan parlak yansımalar yaratmanın mümkün olduğunu gösterdik.  Bu da yansımanın su ile ilgili olmadığını gösteriyor. Yani suyun olup olmaması henüz tam olarak kanıta dayanıyor. 

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220926200815.htm

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com