Ana Sayfa Can Kayacılar, Köşe Yazıları 27 Ocak 2024 49 Görüntüleme

Kırmızı Biber Özütü

Türkiye, detaylarına indiğinizde muazzam motifler görebileceğiniz kocaman bir ülke.. Binlerce değil, yüzbinlerce “değer” var bu ülkede. Hem de her biri bu ülkeyi alabildiğine kalkındırabilecek potansiyelde.. Her bir detayından Dünya çapında bir marka yaratabiliriz. Yeter ki o değerlere bilim gözüyle bakalım, teknoloji ile işleyelim ve yüksek katma değere ulaştıralım.

Hikaye aslında yıllar yıllar önce, yaşamımda kendime referans olarak belirlediğim, 45 gün boyunca bir kazı alanında birlikte yaşadığım, çok kıymetli hocam Prof. Dr. Berna ALPAGUT ile başlıyor (kendisini araştırmanızı çok isterim). Sene kaç gerçekten hatırlamıyorum.. 2005 olabilir.. O zamanlar daha üniversite 3. sınıfta, yaşama, biyolojiye, doğa tarihine aynı bugün olduğu kadar meraklı biriyim.. Berna Hocam, Bolu’ya üniversiteye bir konferans vermeye geliyor, orada çok etkileniyorum kendisinden.. Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi Paşalar Köyü’nde 15 milyon sene öncesinin topraklarını adete minicik bir fırça ile işliyor.. O kadar muazzam bir iş ki gerçekten anlatamam.. Güneşin yakıcı sıcağında, küçücük bir fırça ile milyonlarca yıllın tozunu kaldırmak.. Hayal ötesi bir iş.. O kazı alanında tam 45 gün kaldım.. Hala anlatırken bile heyecanlanacağım yüzlerce anım var. Mesela size desem ki Bursa-Mustafakemalpaşa’da “fil dişi” gördüm diye, derseniz ki bu çocuk delirmiş 🙂 Ama gerçekten gördüm. Hem de filin atalarının azı dişlerini birbir o kazı alanından çıkardık. Bunun gibi daha neler neler.. (anlatacağım devamını)

Mustafakemalpaşa çok ama çok keyifli bir ilçe.. Mesela oraya özgü bir tatlı var. Ama şu an da marketlerde satılanlar gibi değil. O tatlıyı, oraya gidip yemelisiniz. Günlük olarak üretiliyor, avucunuz içi büyüklüğünde Kemalpaşa tatlıları.. Bir kere tükettiğinizde, bir daha uzak mesafelerden bile yemeye gidebilirsiniz 🙂 O denli tehlikeli :))

Hani demiştim ya ülkemizin detaylarına indiğinizde muazzam şeyler çıkıyor diye.. İşte yine Mustafakemalpaşa ilçemizin bu sefer Ovaazatlı Köyü’ne götürmek istiyorum sizi. Oraya özgü bir kırmızı biber türü var. O kırmızı biberin özelliği aslında kokusu, rengi, tadı, yani kısacası içeriği.. Tattığımda yaşadıklarımı gerçekten anlatamam. Muhteşem bir lezzet.. Orada bu biberden sadece 1500 ton üretiliyor. İnanılmaz kıymetli Ovaazatlı Biberi..

Ve biz ne yaptık?

Bursa-Mustafakemalpaşa-Ovaazatlı Köyü Kırmızı Biberi’nden süperkritik akışkan teknolojisi ile “kırmızı biber özütü” elde elde ettik. Tonlarca işlemenin arifesinde, küçük bir denemeden, en son fotoğrafta bir görüntü paylaştım sizlerle. Emin olun başka bir şey, farklı bir dünya o özüt.

Böylesine niş, böylesine orijinal ürünlerden katma değer yaratabilmek, benim için bir yaşam hikayesi alsında. Geleceğe anlatabileceğim bir öykü.. Konunun çok fazla detayı var, hepsini aktaracağım.

O köyün topraklarında yetişen biberin niteliğinin, kokusunun, renginin, tadının neden öyle olduğu araştırmak gerekiyor GENÇLER, bilmek gerekiyor. Size bir araştırma konusu daha. Çok konu var, gerçekten çok..

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Zamanın maliyeti…

Zamanın maliyeti…

Tema Tasarım | Osgaka.com