Ana Sayfa Can Kayacılar, Köşe Yazıları 27 Ocak 2024 59 Görüntüleme

İthal Ürünleri Neye Dönüştürdüğünüz Önemlidir

Dünya’da en fazla ithalat yapan ülkeler 2023 itibariyle Çin, Amerika, Almanya, Japonya, Güney Kore gibi ülkeler.. Hani hep deriz ya “ithalat” kötü bir şey diye.. Dünya’nın en gelişmiş ülkeleri, tüm Dünya’da en büyük oranda ithalat yapan ülkeler.. Ama konu “kim ne kadar ithalat yapmış” ile bitmiyor.. Devamında bu ithal edilenlerle ne yapmışa geliyor.. Çünkü tüm bu devasa ekonomiler yüksek oranda hammadde ithal edip, çok ama çok daha yüksek değerde “katma değerli ürün” üretip, tüm Dünya’ya satıyorlar. Yani hammaddeleri bilim, teknoloji, disiplin ile işleyip, şu an bizim kullandığımız elektroniklere, bizim kullandığımız arabalara, kullandığımız ilaçlara, kullandığımız giysilere, tükettiğimiz yiyeceklere ve bunların aktif maddelerine çeviriyorlar.. Aslında konu bu kadar basit..

Son günlerde Ay çekirdeği konusunda bir ithalat tartışması yaşandı.. Hala da yaşanıyor.. Türkiye açık ara kendi ürettiği ayçekirdeğinden fazlasını tüketiyor.. Tam da bu nedenle zaten “ithal etmek” zorunda. O yüzden ayçekirdeği üzerinde yaygın bir üretime ihtiyacımız var. Kendi kendimize ayçekirdeği konusunda yetemiyoruz henüz. Ama yetebilecek gücümüz, potansiyelimiz, topraklarımız var.

Bir şeyler ithal etmek kötü bir durum asla değil. Ama sizin o ithal ettiğiniz şeyi “neye dönüştürebildiğiniz” çok ama çok daha önemli. Ayçekirdeği özelinde mesela sadece yağ değil, protein, lesitin, lif, lutein gibi daha onlarca farklı katma değerli ürün üretilebilir. Döngüsel ekonomi ve ileri dönüşüm ile bunlar çok rahat bir şekilde yapılabilir. Henüz yapmıyoruz ama. Yapmalıyız.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

SOSYAL MEDYA YALNIZLIĞI

SOSYAL MEDYA YALNIZLIĞI

Tema Tasarım | Osgaka.com