Ana Sayfa Gündem 30 Ağustos 2022 31 Görüntüleme

Tonga patlaması, Özgürlük Anıtı kadar uzun bir tsunamiye yol açmış olabilir.

15 Ocak 2022’de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai yanardağının sualtı patlaması, 90 metre yüksekliğinde bir su höyüğü olarak başlamış olabilecek tsunamiler üretti.

Muazzam Tonga patlaması, kabaca Özgürlük Anıtı’nın yüksekliğinde tek bir su höyüğü olarak başlamış olabilecek bir dizi gezegeni çevreleyen tsunami üretti.

İngiltere’deki Bath Üniversitesi’nden inşaat mühendisi Mohammad Heidarzadeh, Ocak ayında Güney Pasifik’te Hunga Tonga–Hunga Ha’apai denizaltı yanardağı patladığında, büyük miktarda suyu yukarı doğru kaydırdığını söyledi.  Bu devasa höyükteki su, daha sonra, ilk tsunami setini oluşturmak  “yokuş aşağı inişe geçti”, dedi. 

Höyüğün orijinal boyutunu tahmin etmek için Heidarzadeh ve ekibi, bilgisayar simülasyonlarının yanı sıra, çoğu Yeni Zelanda’da veya yakınında olmak üzere, patlamanın yaklaşık 1.500 kilometresindeki derin okyanus aletleri ve kıyı gelgit göstergelerinden gelen verileri kullandı. Heidarzadeh, tsunami dalgalarının varış zamanlarının ve boyutlarının bu konumlardaki önemli veri parçaları olduğunu söylüyor.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/tonga-volcano-eruption-tsunami-shock-wave.

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com