Ana Sayfa Gündem 30 Ağustos 2022 28 Görüntüleme

COVİD 19’un Koku Alma Problemi Sorununa Acil Çözüm Aranıyor

COVID-19 sonrası koku kaybı (veya yakından ilişkili tat kaybı) olan kişilerin yaklaşık yüzde 5,6’sı altı ay sonra hala normal şekilde koklayamıyor veya tad alamıyor.

Bilim adamları koku iyileşmesini hızlandırmanın yollarını arıyorlar. COVID-19 pandemisinden üç yıl sonra araştırmacılar, kaç kişinin etkilendiği ve bunun ne kadar sürdüğü konusunda daha iyi bir fikre sahip. Yine de, koku alma duyusunu yeniden yapılandırmanın yolları söz konusu olduğunda, bilimin durumu halen stabil.

Bu konuda; Koku eğitimi adı verilen bir yöntem umut vaat ediyor, ancak bunun nasıl ve kimin için işe yaradığı konusunda büyük sorular var. Teknik bir süredir var. Koronavirüs kokuyu alan ilk hastalık değil. Ancak COVID-19’dan etkilenen insanlardan gelen yeni baskılarla, koku alma eğitimi ve bir dizi başka yeni tedavi artık çok daha fazla ilgi görüyor.

Pandemi, koku kaybına artan ilgiyi getirdi. Philadelphia’daki Monell Chemical Senses Center’ın koku alma araştırmacısı ve müdür yardımcısı Valentina Parma, “Gümüş bir astar sağlamamız gerekiyorsa, COVID bilimi daha önce hiç görülmemiş bir hızda zorluyor” diyor. “Ama,” diye uyarıyor, “gerçekten bir çözümden çok uzaktayız.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/covid-smell-sense-loss-olfactory-training-treatment.

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com