Ana Sayfa Gündem 28 Ağustos 2022 21 Görüntüleme

Prof Dr. İnanç ÖZGEN: Biyomühendislik Gıda Ürünlerinde Verimi Arttıracak Çalışmalara İmza Atabilir.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Öğretim Üyesi; Prof Dr. İnanç ÖZGEN; SCİENCE dergisinde yapılan bir çalışmaya atıfta bulunarak şunları söyledi. Illinois Üniversitesinde yapılan bir çalışma ile  Fotosentezin Verimliliği Artırılarak Soya Fasulyesinde Verim Artışı Sağlandığını  ve bu artışın temel gıda maddesi üretimlerine uyarlanabileceğini iletti.  Çalışma temel olarak özetle şu şekilde:

Illinois Üniversitesi liderliğindeki ortak bir ekip, fotosentezin verimliliğini artırmak için soya fasulyesi bitkilerini transgenik olarak değiştirdi ve kalite kaybı olmadan daha fazla verim artışı sağladı. Çalışmada; tüm bitkilerin güneş ışığını enerjiye ve verime dönüştürmek için kullandığı doğal süreç olan fotosentez, RIPE “Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (Fotosentez Verimliğini ve Etkinliğini Arttırma Projesi”, araştırmacılarının on yıldan fazla bir süredir geliştirmek için çalıştığı bir süreçtir. Yakın zamanda Science dergisinde yayınlanan türünün ilk örneği olan bu çalışmada grup, fotosentezi iyileştirmek için soya fasulyesi bitkisindeki VPZ VPZ yapısı, ksantofil döngüsünün proteinlerini kodlayan üç gen içerir” yapısını geliştirerek, verimin artıp artmayacağını görmek için saha denemeleri yaptı ve olumlu sonuçlara ulaştı. Bu çalışmanın en büyük etkisi, biyomühendislik çalışmaları ile fotosentezi yapılandırabileceğimizi ve ana mahsullerde gıda üretimini artırmak için verimi iyileştirebileceğimizi göstermenin yollarını açılmıştır. Bu işlevde başlıca gıda ürünlerinde verimi artırmanın başarılı bir yoludur.

Kaynak: Amanda P. De Souza, Steven J. Burgess, Lynn Doran, Jeffrey Hansen, Lusya Manukyan, Nina Maryn, Dhananjay Gotarkar, Lauriebeth Leonelli, Krishna K. Niyogi, Stephen P. Long. Soybean photosynthesis and crop yield are improved by accelerating recovery from photoprotectionScience, 2022; 377 (6608): 851 DOI: 10.1126/science.adc9831

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com