Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Gıda 23 Kasım 2022 33 Görüntüleme

Dr. Halil KARAN: SAĞLIKSIZ GIDALAR İFŞA EDİLMELİ

Fırat Üniversitesi Sivrice Meslek Yüksek Okulu Dr. Halil KARAN yapmış olduğu açıklamada, sağlıklı gıda ve sağlıksız gıda ifadelerini kaleme aldı. Satırbaşları şu şekilde:

Sağlıklı gıda; insanların yaşayabilmeleri için fiziksek, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan bozulmamış aynı zamanda besin değerini kaybetmemiş gıda demektir. Sağlıklı gıdaya ulaşabilmenin en önemli yolu bilinçlenmektir. Etiketsiz ve ruhsatsız olarak satılan ürünlerin yanında etiketli olarak satılan bazı ürünlerdeki usulsüzlüklerin varlığını da unutmamak gerekir. Geçmişte yaşadığım bazı olumsuzlukları bahsederek bu konunun önemini vurgulamak istiyorum. Ambalajlı ürünlerin tamamında son kullanma tarihlerinin olması gerekir. Bir ürün alındığında mutlaka son kullanma tarihlerine dikkat etmeliyiz. Geçmişte bazı firmalar son kullanma tarihleri yaklaşmış ürünleri yeni ürünlerin arasına koyarak indirim yapıldığına şahit oldum. Genel olarak bir firmanın elinde fazla miktarda ürün kaldığında; son kullanma tarihleri yaklaşan ürünleri indirime sokarak ellerindeki stokları bitirmek isterler, biz tüketiciler ise o tarihler arasında tüketebileceğimiz kadarını almalıyız. Ucuz diye içeriği belli olmayan ürünlere de mesafeli durmalıyız.

Ayrıca Tarım Bakanlığının yapmış olduğu denetimler sonucunda onlarca firma kurallara uymayarak birçok üründe taklit ve tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma-katıştırma) yaptıkları belgelendi. Satılan baharat, tereyağı, peynir, bal vb. (farklı malzemelerle yapılan), kozmetik ürünler, kırtasiye ürünleri, gıdalarda ve giysilerde kullanılan uygunsuz kimyasallar gibi birçok yönden hayatımızı etkileyen ürünler bulunmaktadır.

Yediğimiz ve içtiğimiz ürünlerdeki kimyasal kontaminasyon (istenmeyen bir maddenin karışması), akut zehirlenmelere veya kanser gibi uzun süreli hastalıklara yol açabilir. Hastaneye gitmek olayın en son aşaması. Öncelikle sağlıklı gıdalara bir şekilde ulaşmak için satılan ürünlerin halk sağlığı açısından ciddi anlamda denetlenmesi gerekir. Sağlıklı gıdaya ulaşmada tarım kuruluşlarına, sağlık kuruluşlarına , belediye ve meslek odalarına çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Sağlıksız gıda satıcıları hemen teşhir edilmeli ve bilbortlarda halkla paylaşılmalıdır. Sağlıklı gıda üretimle başlar, tüketimle sonlanır. Her aşaması denetlenmelidir.

Sağlıklı Gıda ile Sağlıklı Yarınlara….

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Yarım Kalmış Hikayeler

Yarım Kalmış Hikayeler

Tema Tasarım | Osgaka.com