Ana Sayfa Gündem 19 Eylül 2022 24 Görüntüleme

Poliovirüs New York’ta yayılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde belirli bir tür çocuk felci virüsü yayılıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, ülkenin şu anda virüsün dolaşımının tespit edildiği yaklaşık 30 diğer ülkenin listesine katıldığını doğruladı. Bu ülkeler arasında Birleşik Krallık, İsrail, Mısır, Yemen ve Afrika’da yaklaşık iki düzine ülke yer alıyor. 13 Eylül’de açıklanan haber, Temmuz ayında New York’taki Rockland County’de aşılanmamış bir yetişkinde felçli çocuk felci vakasının tanımlanmasından sonra geldi. Halk sağlığı yetkilileri, vakaya aşı kaynaklı çocuk felci virüsünün neden olduğunu buldu  Bu, Rockland ve çevre ilçelerde atık su gözetimini teşvik etti, çünkü insanlar dışkılarına poliovirüs bulaştırdı. Atık su örnekleri, virüsün Rockland ve komşu bölgelerde yayıldığını gösterdi.

Çocuk felci bulaşmış çoğu insanda semptom görülmezken, bazıları ateş, yorgunluk veya boğaz ağrısı ile grip olmuş gibi hissedebilir. Nadir durumlarda, virüs kalıcı felce neden olabilir ve bu felç nefes almayı veya yutmayı kontrol eden kaslara çarparsa hastalık ölümcül olabilir. Aşılanmamış herkes, enfekte olursa felçli çocuk felci riski altındadır.

Yaygın aşılama çabaları, 1979’da Amerika Birleşik Devletleri’nden vahşi çocuk felci virüslerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı oldu, ancak halk sağlığı yetkilileri hala hastalığı küresel olarak yok etmek için çalışıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çocuk felci ile ilgili yeni endişeler, aşının düşük olduğu bölgelerde yayılan virüsün aşıdan türetilmiş versiyonlarından kaynaklanmaktadır.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/polio-cdc-spread-new-york-vaccine-virus

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com