Ana Sayfa Gündem, Köşe Yazıları, Prof.Dr.İnanç Özgen 15 Eylül 2022 30 Görüntüleme

EBABİLLER KİME TAŞ YAĞDIRACAK?

Peygamber efendimizin doğumundan 1 yıl önce gerçekleşen ve insanların yüzünün Kabe’den Yemen’e çevrilmesini amaçlayan Beytullah’ı yıkmaya gelen Ebrehe’nin, fil ordularının başına gelenleri anlatan ve  Kuran’ı Kerim’de de geçen kıssa Fil suresinde şu ayetlerle anlatılmaktadır.

……..Bismillahirrahmanirrahim…….

1.Rabbinin, fil sahiplerine ne yaptığını görmedin mi?
2.Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı?
3, 4, 5.Üzerlerine balçıktan pişirilmiş taşlar atan sürü sürü kuşlar gönderdi. Nihayet onları yenilmiş ekin yaprakları haline getirdi.

Bu olay şu şekilde gerçekleşmişti:

Yemen kıralı Ebrehe, komutasındaki filler ve 60 bin kişilik bir asker grubu ile Kâbe’ye saldırmak, yıkmak, talan etmek kastıyla Mekke’ye gelmişti. Kur’an’daki Fil Suresinde Ebrehe’nin adı geçmez. Ancak, bu surede anlatıldığına göre, Beytullah’ı yıkmak üzere gelenlerin üzerine Ebabil kuşları (Apus apus) taşlar atarak helak olmalarını sağlamışlardır, Allah bu mucize olay ile Kabe’yi korumuştur. Sûrenin ve ardındaki sûrenin son ayetinden de anlıyoruz ki asıl hedef beytin sahibini ve ona yönelişi hedef almıştı. Allah; kuş sürüsü (Ebabiller) ile bu büyük orduyu darmadağın etmişti.

Bu kuşlar yani Ebabil kuşları, sürekli uçan, ayakları nedeniyle yere inmeyen, inse de zor kalkan bir kuştur. Bu kuşun havada uyuduğu söylenir.  Bilim adamları; kuşun 10 ay boyunca havada asılı kaldığını ve hiç yere inmediği belirlemişlerdir. Current Biology’de yayınlanan yayında önemli tespitler var. Şemada gösterildiği üzere kuşlar İsveç’ den salınarak, çipler vasıtasıyla izlenmiş ve onların Batı Afrika’da (Liberya, Fildişi Sahili ve Gana) veya Orta Afrika’da (Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kongo Brazzaville) kışı havada geçirdiği ve çiftleşmek için tekrar salındıkları yere geri döndüğü ve 10 ay havada yere inmeden uçtukları belirlenmiştir (Hedenstro ̈m et al, 2016). Çok kısa süreli gece alçalmaları dışında havada asılı kalmışlardır. Bu kuşlar alemi için rekor olarak kayda girmiştir. Bu güzelim kuşlar için de herhalde bu rekor ilginç olmasa gerek.

Ülkemizde ise ebabil kuşlarının 4 türü bulunmaktadır (Turan, 2005). Bu türler içerisinde Apus apus en yaygın olanıdır. Türkiye’de yaz göçmeni statüsünde olup ülkenin büyük bir kesiminde yayılım gösterir, mart ayı içerisinde ülkemize gelir. Türkiye’den ayrılış tarihi ise sonbahar aylarına isabet eder (Turan, 2005). Apus apus;  yaklaşık 21 sene yaşamaktadır. Ağırlığı 36-50 gr, kanat genişliği ise 40-44 cm arasındadır. Ömrü boyunca 1 birey 4 milyon km yol kat edebiliyor. (Anonymous, 2020). Bu rakam dünyanın Ay’a olan uzaklığının 10 katıdır.  Ebrehenin fillerini darmadağın eden Allah’ın askerinin ağırlığı 50 gram. Ayrıca türler saatte 200Km/saatlik hızlarla avlanabilme özelliğine sahiptir.

Bu türün; internette ses kayıtlarını dinleyebilirsiniz. Seslerinin kulakları çınlatıcı bir melodisi var. Milyonlarcasının bir araya geldiğini ve seslerinin birleştiğini düşündüğümde sadece küçük taşların değil, bu seslerinde koca filleri ve orduyu darmadağın edecek kargaşayı çıkaracağını düşünmemek elde değil.  Çağın firavunlarına ve kafirlerine hangi ebabillerin musallat olacağını zaman gösterecek.

Bugün birçok Arap ülkesinin İslam coğrafyasına kan kusturan ABD’nin akıl hocası Birleşik krallığın kraliçesi için 1’den 7’ye kadar gün adedince yas ilan etmeleri manidardır. Lawrence’leri başımıza bela edip, Arap dostları ile kan içen bu milletin kraliçesinin arkasından yas ilan etmek ancak arkadan hançer vuran Araplara yakışırdı. Ebabiller artık Avrupa’da Amerika’da dolaşmayacak. Bunu aklımızın bir köşesine yazalım. Ebabiller ancak kendi gerçeğini unutan müslümanlara taş yağdıracaktır.

 

Sağlıcakla kalın…

 

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com