Ana Sayfa Elazığ Haberleri, Gündem, Yerel Haberler 13 Ekim 2022 37 Görüntüleme

FIRAT ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİ BU YIL DA DÜNYANIN EN ETKİLİ BİLİM İNSANLARI LİSTESİNDE

Kıymetli paragrafhaber okuyucuları, Stanford Üniversitesi bilim insanlarından Prof. Dr. John P. A. IOANNIDIS ve araştırma ekibi tarafından, 22 anabilim dalı ile 176 alt bilim dalında dünyadaki bilim insanları arasından ilk yüzde 2’lik dilime giren bilim insanlarının yer aldığı liste Elsevier veri tabanında yayımlandı.

Stanford Üniversitesi tarafından 10 Ekim 2022 tarihinde Elsevier veri tabanında yayınlanan ve 2021 alıntı yılına göre, ilk %2 lik dilimde bulunan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesi; “Kariyer boyu etki” ve “Yıllık etki (2021 yılı çalışmalar)” olarak iki kategoride listelendi.

Liste oluşturulurken akademik performansın en somut çıktıları olarak kabul edilen nitelikli yayın sayısı, makalelerinin yayımlandığı derginin etki değeri, çalışmalarına yapılan “atıf sayısı, h-indeks, hm_indeks, patent sayısı, ilk isim ve tek isim makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve atıf yapan makalenin yayımlandığı derginin etki değeri gibi temel ve ciddi uluslararası ölçütler kullanıldı.

Bilim insanlarının kariyerleri boyunca yaptıkları çalışmalar dikkate alınarak oluşturulan sıralama Tablo 1’de verilmiştir. 195.605 bilim insanı içerisinde Türkiye’den 897, Fırat Üniversitesi’nden ise 31 Öğretim Üyesi yer almıştır.

Bilim insanlarının sadece “2021 yılı çalışmaları” dikkate alınarak oluşturulan liste de aşağıdaki Tablo 2’de verilmiştir. Yüzde 2’lik dilime giren 200.409 bilim insanı sıralanmış; sıralamaya Türkiye’den 1202 Öğretim Üyesi girmiş olup, bu listede Fırat Üniversitesi’nden 42 Öğretim Üyesi yer almıştır.

Listeye Türkiye’den en fazla akademisyeni giren üniversite; 51 akademisyenle İTÜ oldu. İTÜ’yü, 44 akademisyenle Hacettepe, 42 akademisyenle Fırat Üniversitesi, 34 akademisyenle Koç Üni., 32 akademisyenle ODTÜ, 32 akademisyenle Gazi Üni. ve 30 akademisyenle YTÜ takip etti.

Tablo 1. Fırat Üniversitesi öğretim üyelerinin kariyerleri boyunca yaptıkları çalışmalar dikkate alınarak oluşturulan sıralama.

 

Tablo 2. Fırat Üniversitesi öğretim üyelerinin sadece 2021 yılı çalışmaları dikkate alınarak oluşturulan liste

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com