Ana Sayfa Aydın Benli, Gündem 11 Ekim 2022 26 Görüntüleme

SOKAK HAYVANLARI İÇİN SÜPER PROJE

Sokaklarımızda bizlerin vereceği bir lokma ekmeğe ve bir yudum suya muhtaç kedi ve köpekler var. Bu hayvanlar bizim yaşam alanımızı zorunlu paylaştığımız yüce Allah’ın dilsiz kulları. Sokak hayvanlarımız çöp bidonlarında buldukları yemek artıklarıyla beslenmeye, hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Bu hayvanların varlıklarından çoğumuz rahatsız oluruz, tekmeleriz, kovalarız ama onlar oradan hiç gitmezler bizimle yaşamaya devam ederler.

      “Dağlara buğdaylar serpin. ‘Müslüman ülkede kuşlar aç’ demesinler.” Hz Ömer (r.a). Önümüz kış sokak hayvanları aç iken dağdaki hayvanların durumu ne olacak? Bir de hayvanların maruz kaldığı diğer sorunlarda var. Hayvanların maruz kaldığı fiziksel, duygusal ve cinsel istismarlara karşı mücadelenin sadece “hayvan hakkı” penceresinden yürütülmesi yetersiz kalır. Ebeveyn, öğretmen ve toplumun geniş kesimlerinin, bu tür davranışlarla karşılaştıklarında neler yapacakları konusunda aydınlatılmaları gerekiyor diye düşünüyorum.

 “Vaktiyle bir adam yolda giderken çok susadı. Bir kuyu buldu ve içine indi; su alıp dışarı çıktı. Bir de ne görsün, bir köpek, dili bir karış dışarıda soluyor ve susuzluktan nemli toprağı yalayıp duruyordu. Adam kendi kendine “bu köpek de tıpkı benim gibi pek susamış” deyip hemen kuyuya indi, mestini su ile doldurdu ve mesti ağzına alarak yukarıya çıktı ve köpeği suladı. Onun bu hareketinden Allah Teâlâ hoşnut oldu ve adamı bağışladı.”

     Kars belediyesinin sokak hayvanları için yaptığı çalışma taktire layık olmuş. Sokakta yaşayan hayvanlar için Kars belediyesi mama ve su otomatları kurmuşlar bu sayede hem geri dönüşüm sağlanarak plastik atıklar toplanmış hemde bu atıkların bu otomatlara atılmasıyla, alt bölmede kuru mama ikramı yapılarak hayvanlar doyurulmuş. Çok güzel ve akıllıca bir sistem olmuş. CAN DOSTLARIMIZ BİZE EMANET projesi ile Vali/Belediye Başkan V. Sayın Türker Öksüz’ün talimatlarıyla; Belediye ekiplerimizce hayvan barınağı, park, bahçe ve beslenme noktalarına mama ve su bırakılıyor. Özellikle köpek ve kedi popülasyonun fazla olduğu noktalara mama ve su bırakan ekiplerimiz, soğuk havanın etkili olduğu bugünlerde mama kaplarını doldurarak sokak hayvanlarının aç ve susuz kalmalarını engelliyor.(kaynak: www.kars.bel.tr) Bir lira ve geri dönüşüm ile çalışan mamamatik üniteleri, paranın veya geri dönüşüm atıklarının atılmasıyla mama ve suyun hayvanlar için hazneye aktarılmasını sağlıyor.

Bu uygulamadan elde edilmiş olan gelir, sokak hayvanlarının beslenmesi ve onlar için geliştirilecek projelerde kullanılıyor.

    Kars Belediyesi gibi bütün il ve ilçe ve dahi köy muhtarlıkları aynı uygulamayı yürütse güzel olmaz mı? Bu projesi amasız, fakatsız sadece sevimli sokak hayvanları için yapılsa, hem sevimli dostlarımız aç ve susuz kalmaz hemde plastik atıklar geri dönüşüme kazandırılır. Allah’a ısmarladık, hoşça kalın.

                        

Yorumlar

İlginizi çekebilir

İnsan Olmak

İnsan Olmak

Tema Tasarım | Osgaka.com