Ana Sayfa Gündem, Köşe Yazıları, Prof.Dr.Hikmet Esen 9 Eylül 2022 30 Görüntüleme

BAZI ÜLKELER ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONUSUNDA ETKİN ADIMLAR ATARKEN BİZ NE YAPIYORUZ?

Kıymetli paragrafhaber okuyucuları; bugünkü yazımızın konusu, özellikle Avrupa ülkelerinin son zamanlarda yapmış olduğu enerji tasarrufu önlemleri ve ülkemizin enerji tasarrufu konusunda pasif kalışı durumunu sizlere aktarmaktır.

Son zamanlarda Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş durumu, Avrupa ülkeleri için bu kışın çok zor geçeceğini bize tahmin ettirmektedir. Enerji planlaması konusunda Dünyada lider olan Almanya enerji verimliliği konusunda da tüm ülkelere öncü fikirler sunmaktadır.

Almanya Enerji ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck; 12 Ağustos 2022 tarihinde, Rusya’nın Avrupa’ya sağladığı gaz sevkiyatının azalması sebebiyle enerji tasarrufu konusunda yeni önlemlerin alınacağını açıklamıştır. Enerji tasarrufu için Enerji Güvenliği Yasası kapsamında bir yönetmelik çıkaracaklarını söyleyen Habeck alacakları bazı önlemleri ise şu şekilde sıralamıştır. Kamu binalarının en fazla 19°C’ye kadar ısıtılacağını, hastanelerin ve sosyal kurumların bu düzenlemenin dışında tutulacağını ifade etmiştir. Kamu binaları ve anıtların yanı sıra reklam panolarının ışıklandırılmayacağını kaydetmiş, Doğalgaz tasarrufu için ise kömür santrallerinin yeniden faaliyete geçeceğini vurgulamıştır. Elektrik üretimi için daha fazla yenilenebilir enerji kullanılacak. Düzenli olarak kullanılmayan büyük salonlar, koridorlar, teknik odaları gibi alanlar ısıtılmayacak. Gazla ısıtma sistemi olan evlerin sahipleri sıcaklık kontrolü yaptırmakla mükellef olacak. Evlerdeki havuzların gazla ısıtılması yasaklanacak denmiştir. 1 Eylül 2022 tarihinde çıkan haberlerde ise Almanya’nın enerji tasarrufu önlemlerini yürürlüğe soktuğunu öğrenmiş olduk. Yukarıda saymış olduğumuz kararları yürürlüğe koyan Almanya hükümeti bu eylemlerin 6 ay kadar geçerli olacağını da açıkladı. Fuar alanları gibi insanların sürekli olarak bulunmadıkları halka açık yerlerin de artık ısıtılmayacağını ve perakende mağazalarında, ısı kaybını önlemek için kapıların açık tutulmayacağını, kapıların sürekli açık kalacağı yerler içinse sadece acil çıkışların olabileceği genelgede yer almıştır.

Yeni kurallara göre binalar ve heykeller de artık estetik amaçlarla aydınlatılmayacak. Işıklı reklam panoları 22.00 ile 06.00 saatleri arasında kapatılacak. Tıbbi tesisler, okullar ve bakım merkezleri bu kuraldan muaf tutulacak. Almanya hükümeti, söz konusu önlemlerle gaz kullanımını yaklaşık %2 oranında azaltmayı planlıyor.

Sadece Almanya değil birkaç Avrupa ülkesi de bu rijit kararları uygulamaya başladı, örneğin İsviçre‘de enerji kıtlığı yaşanırsa tasarruf tedbirlerine uymayanlar hapse girecek diye haberler okuyoruz. Anadolu ajansının 6 Eylül 2022 tarihindeki haberde aynen şu ifadelere yer verilmiştir. Kış mevsiminde yeterli miktarda doğal gaz bulunmaması durumunda doğal gaz ile ısıtılan evlerde odaların sıcaklık seviyesinin 19°C, sıcak su ayarının ise 60°C ile sınırlandırılacağı kaydedildi. Bu durumda elektrikli sobaların da kullanımının yasaklanacağı, evlerdeki sauna ve yüzme havuzlarının soğuk tutulacağı belirtilmiştir. Enerji sıkıntısının acil duruma gelmesi halinde hükümetin öngördüğü tasarruf tedbirlerine uymayanların 3 yıla kadar hapis cezası veya para cezasıyla cezalandırılabileceği vurgulanmıştır. Konuya ilişkin basına konuşan İsviçre’nin eski Konfederasyon Başkanı ve mevcut Ekonomi Bakanı Guy Parmelin, tasarruf tedbirlerinin polis tarafından denetlenmesi ihtimali hakkında, “Biz polis devleti değiliz. Tedbirlerin kontrolü için polis her eve girmeyecek fakat seçilen bazı noktalar teftiş edilecek.” ifadelerini kullanmıştır.

Fransa‘da hükümeti, enerji tasarrufu için tren seferlerini azaltmayı hedefliyor. İtalya‘da bazı restoranlar, elektrik faturalarındaki artış nedeniyle ışıkları söndürüp mum yakmaya başladı. Sabah gazetesinin haberine göre, Çelik üreticisi ArcelorMittal, düşük talep ve artan gaz maliyetleri nedeniyle Almanya’daki iki, İspanya‘daki bir çelik fabrikasındaki yüksek fırınlarını kısmen kapatmayı planlıyor. Hollanda‘da hizmet veren alüminyum fabrikası Damco, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle üretimini durdurdu. Finlandiyalı paslanmaz çelik üreticisi Outokumpu, fırınlarından birinin bakımın ardından yeniden başlatılmasını erteleyeceğini açıkladı. Belçika hükümeti, artan enerji faturalarına karşı, yakıt, elektrik ve doğal gazdaki düşük vergi uygulamasını uzatmaya, kamu binalarında enerji tasarrufuna, yüksek karlı enerji firmalarını vergilendirmeye ve nükleer santrallerin faaliyet süresini uzatmaya karar verdi.

Bir başka konu da birçok dünya ülkesi en önemli futbol maçlarını bile gündüz oynatılmaya yönelik şekilde karar almasına rağmen biz bazen 2. hatta 3. ligdeki maçlarımızı bile akşam veya gece saatlerinde oynatıyoruz.

Ülkemizde hemen hemen tüm kamu binalarında ışıklandırma, ışıklı reklam panoları bulunmakta, aşırı ışıklandırılmış binalar, yollar hep bütçemize büyük külfet getirmektedir. Üstelik enerjide dışa bağımlılık oranımızın %70 olduğu, doğalgazın %99’nu ithal ettiğimiz durumda enerjiyi böylesine hoyrat kullanmak açıkçası çok zoruma gidiyor. Bir de kışın herkesin şahit olduğu bir durum da şudur; iş yerinde kalorifer sistemimiz öyle ısıtıyor ki bunalıyoruz ve pencereleri açıyoruz deniliyor. Gerçekten çok yazık, milli servetimiz ekonomimizin kötü olduğu bu dönemlerde heba ediliyor.

22 yıllık meslek tecrübemde en çok önemsediğim ve hemen hemen her platformda dile getirdiğim enerji verimliliği konusunda maalesef ülkemiz yukarıda saymış olduğumuz ülkelerin önlemlerini almıyor ve bizler elektriği ülke olarak çok verimsizce kullanıyoruz.

Kamu yöneticileri, belediye başkanları ve özel sektör temsilcilerinden ricam, ENERJİ’yi kalıplaşmış sözde verimlilik formları ile değil etkin uygulama yöntemleri ile VERİMLİ kullanalım.  

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Beyin Kontrol Edilebilir mi?

Beyin Kontrol Edilebilir mi?

Tema Tasarım | Osgaka.com