Ana Sayfa Can Kayacılar, Ekonomi, Köşe Yazıları 19 Nisan 2023 52 Görüntüleme

Doğal ve Organik Aromalar Neden Çok Önemli?

Hayatınızda hiç “aroma” gördünüz mü?

Garip bir soru, ben de biliyorum.

Gripten dolayı burnumuz tıkandığında, gıdaların kokusunu alamıyoruz. Kokusunu alamadığımız gıdaların, tadını da alamıyoruz. Ne tuhaf değil mi? Tadı kayboluyor gıdaların. Elma ile soğanı ayırt edemeyecek duruma geliyoruz. O nedenle gıdaların içerisinde bulunan koku bileşenleri çok önemli demek ki tadın oluşmasında ve algılanmasında..

Koku bizim güçlü bir duyumuz aslında. Doğrudan limbik sistemimize bağlı bir beyin yapılanması. Yani kokular duygularımızı da doğrudan yönlendiriyor. Ne garip değil mi? Birisine kokusundan dolayı öfkelenebilir misiniz, bilmiyorum. Belki de mümkün.

Gıdaların içerisindeki aromalara son yıllarda güçlü bir mercek tutuldu. Çünkü ne tüketiyoruz?, Neden tüketiyoruz? Bunlar hep sorgulanmaya başlandı. Doğal ve de organik aromalara da ilgi tam da bu nedenle gün geçtikçe inanılmaz derecede artmaya başladı. Bu ilgi güçlüydü eskiden beri ama süperkritik teknolojisinin yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte, artık doğal aroma eldesi ve özellikle de “organik aroma eldesi” konusu güçlüce masaya geldi.

Doğal/organik aromalar neden çok önemli? Çünkü bir hammaddenin aslında tat bakımından ana bileşeni aromalar. Yani kahveyi katmadan, sadece kahve aromasını katarak, “kahveli” bir şey yapabiliyorsunuz. Bir de elbette aromaların o bahsettiğim güçlü limbik sistemi uyarıcı özellikleri nedeniyle, beğeniyi, lezzeti, ve daha onlarca farklı duyguyu doğal aromalarla uyarabiliyorsunuz. Bu da nihayetinde tüketici tercihlerini çok derinden etkiliyor. Yani aroma yine bir nörobilim konusu.

İlk görseldeki 1. kap kahvenin (Robusta çekirdek) ilk hali, ikincisi öğütülmüş, üçüncüsü süperkritik sonrası (yağı ve kafeini tamamen alınmış) kahve posası. 2. fotoğraf ise muhteşem ötesi kokuya sahip doğal kahve aroması. Gerçekten bir damlası tüm odayı kahve kokutacak düzeyde güzel.

Süperkritik Akışkan Teknolojisi, her türlü ham madde içerisinden aromaların neredeyse tamamını saflaştırabilecek bir güçte. Aromaları kaybetmeden, hammaddeden alıp, başka bir reaktörde toplayabiliyorsunuz. Bir sonraki adım ise size kalmış. Süperkritik kahve aromalı çikolata, sabah zindelik veren traş köpüğü, muhteşem kokulu bir güneş kremi, süperkritik kahve aromalı bir bitkisel süt.  Konu o kadar çok ki..

Gün içerisinde neden Arabica değil de Robusta çekirdekler, ne yapmayı planlıyoruz, konunun daha detayında ne var, bu projenin mimarları kimler gibi merak ettiğiniz bilgileri de ileteceğim bir yazım daha olacak 🙂 O zamana kadar sizin de merak ettiğiniz sorular varsa, bu gönderinin altına yazabilirsiniz.

Kahve kokusu eşliğinde güzel bir gün geçirmenizi diliyorum

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Hayat Işığı

Hayat Işığı

Tema Tasarım | Osgaka.com