Ana Sayfa Can Kayacılar, Ekonomi, Köşe Yazıları 11 Mayıs 2023 27 Görüntüleme

İşbirlikçi Zeka Nedir?

Sabah erkenden  acaba yapay zeka alanında neler geliştirilmiş diye şöyle bir bakayım dedim.. İş Dünyası temelinde baktım.. Ve gerçekten gördüklerim karşısında şaşkınlığımı gizleyemiyorum. Sizin yerinize sunum hazırlayan, sizin yerinize yazı yazan, video editleyen, marka-logo-tasarım yapan, metin yazan, sosyal medyalarınızı kontrol eden, oralara metinler yazan, hayal ettiğiniz görselleri tasarlayan.. Ajanlarınızı tutan, toplantılarınız hakkında notlar yazan.. O kadar çok şey gördüm ki.. En yenilerini bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz (https://lnkd.in/dgg_Stwz).

Tüm ama tüm şirketlerde yeni bir birime ihtiyaç var. Bunu net bir şekilde gördüm. Hani nasıl bazı şirketler “sürdürülebilirlik” bölümleri açtı, ya da sürdürülebilirlik ekipleri oluşturdu ya.. Bunun gibi ve hatta bu bölümden çok daha kapsamlı bir bölüme ihtiyaç var. “Collaborative Intelligence” bölümüne. Türkçeye “İşbirlikçi Zeka” olarak çevrilebiliyor.. Yani yapay zekayı, doğrudan şirketin her alanında aktif kullanabilecek yapılara ihtiyaç var. Ve hatta özellikle iş sahiplerinin her türlü söylemini, sosyal medyalarını, yazdığı metinleri vs. yeni baştan yorumlayacak, dinamik, yazılımları çok iyi kontrol edebilen ve yaratıcı zekaya sahip, genç, yapay zeka kullanma asistanlarına (AI user asistant) çok ama çok fazla ihtiyaç var.

Dünya sürdürülebilirlik, verimli enerji kullanımı, yeni enerji kaynakları vs. derken.. Şimdi de böyle bir Dünya’nın kapıları bizler için aralanıyor.. Bir kaç zaman sonra da artık ardına kadar açılmış olacak. Çünkü yapay zeka gelişmelerini gerçekten takip etmek oldukça zor. Ve artık öyle bir aşamaya geliyor ki, bir görseli ya da bir metni yapay zeka mı yoksa biz mi yazdık ayırt edemeyecek duruma geliyoruz.

Sanırım insan-makine etkileşiminin, hibritleşme gücünün en güçlü ve yaygın görülebilir tarafı yapay zekadan gelecek..

Güzel bir hafta geçirmenizi diliyorum.

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com