Ana Sayfa Ekonomi, Elazığ Haberleri, Genel, Gündem, Para/Kazanç, Yerel Haberler 15 Ocak 2024 85 Görüntüleme

Bakallardan Sonra Petshoplarda Avm Kurbanı

Elazığlı Pet-Shop işletmecisi Atilla Unsu, “Mahalle kültürümüzün birer parçası ve milyonların ekmek teknesi olan bakkal, manav, kırtasiyeci, nalbur vb. küçük ve orta ölçekli esnaflar her köşe başına kurulan tuzu kuru AVM’lere kurban edildi. Şimdi de bu işletmeler Pet-Shop ürünleri satmaya başladılar. Kendi kendine yeten milyonlarca esnafımız işsizler ordusuna katıldı” dedi.

Türkiye’nin her ilinde, her mahallesinde faaliyet gösteren zincir marketler tarafından sektör fark etmeksizin tüm ürünleri profesyonellik olmadan satıldığına dikkat çeken Unsu, haksız rekabete neden olan bu uygulamanın ticari ahlaka zarar verdiğine dikkat çekti.
Unsu; açıklamasında; zincir marketlerde satılan her sektöre ait ürünlerin satılmasının kabul edilemez bir boyuta geldiğini söyledi.
Unsu; söz konusu marketlerde kurbanlık koyundan, karavana kadar alakasız olarak satılan ve birçok sektörü ilgilendiren ürünlerin satışının piyasada ayakta durmaya çalışan, vergisini ödeyen, alanında nitelikli personel istihdam eden ticaret erbabına zarar verdiğini söyledi.
Pet-Shop işletmecisi Unsu, şunları dile getirdi: “Bilindiği üzere, sayıları on binleri geçen zincir marketlerin küçük esnaf, bakkal ve manav kültürünü yok ettiği gibi yerel esnafı ve yerel esnafın kazancını da yok etmemesi için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Zincir Marketler farklı isimler ile artık her mahallede hizmet veriyor. Paketli gıda ürünü satmak amacıyla açılan ancak neredeyse her kalemde ürün satan marketler, kendi sektörlerinde faaliyet gösteren esnafları rekabet edemeyecek bir konuma getirmiştir.
Yıllardır yaygınlaşan AVM’ler, yapı marketler derken esnaf rekabette etkisiz bir konuma gelmiştir. Kurulma amacı çok başka olan ancak her sektörün ürünlerini kolaylıkla satabilen zincir marketler bu rekabeti artık imkânsız hale getirmiştir.
Her sektörde rekabet olması çok doğal bir konudur ancak bir mağazada her sektöre ait ürünlerin satılması kabul edilemez” diye konuştu.

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com