Ana Sayfa Köşe Yazıları, Özlem GÜRBÜZ 22 Aralık 2023 40 Görüntüleme

Yapay Gıdalar

Yapay et sonrası bir de yapay tavuk eti ve yapay yumurta icad edilmeye başlandı. Bunlar henüz dünyaya yayılmadı; fakat özelikle Çin’de piyasaya sürülmeye başlandı bile… Gerçekten de tüm iğrenç yiyecek ve içeceklerin sorumlusu sadece Çin olabilir miydi, yoksa Çin sadece başka ülkeler aracılığıyla emir alıp bunları uygulayan bir ülke miydi? Bu soru’nun yanıtını bulmak için epey düşünmek ve araştırmak gerekiyor.
Gelin önce yapay et üretimi hakkında biraz bilgilenelim. Normal yollardan üretilen et, alternatif olarak hücre kültürü ve biyoteknoloji kullanılarak laboratuvar ortamında et üretimi yapılabilir bir duruma gelindi. Yani, normalde canlı bir hayvan kesilerek elde edilen etin yerine artık bir hücrenin alınması ile doku ve kas hücrelerinin laboratuvar ortamında çoğaltılması yoluyla gerçekleştirilmektedir.
Yapay tavuk eti de tavuğun göğüs kısmından ufak bir doku alınması sonucu, bu dokudaki hücreler çoğaltılıyor. Daha sonrasında ise yapay tavuk eti üretilmiş oluyor.
Son olarak yapay yumurtadan bahsedelim biraz da… Tamamen kimyasal maddelerden oluşan yumurtanın kabuğunda kalsiyum vardır, yumurta içeriğinde ise sodyum aljinat, şap, jelatin ve renklendirme maddeleri kullanılıyor.
Gördüğümüz ve şahit olduğumuz bu örneklerin ne kadar sağlıksız ve ölümcül olabileceği tehlikesini göz ardı edemeyiz elbette. Fakat bu yapay gıdalar görünüşleri ile gerçek gıdalardan farkı yoktur. Umarız ki marketlerdeki raflarda yerlerini almazlar. Yoksa bunlar tamamen insanlık için büyük bir felaket demektir, ve de İnsanlığın belki de sonu…

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Casus Dünya

Casus Dünya

Tema Tasarım | Osgaka.com