Ana Sayfa Canan Şengül, Köşe Yazıları 14 Temmuz 2023 223 Görüntüleme

Bu Senaryoları Kimler Yazıyor

Boş vakitlerimizde yapacak bir iş bulamadığımızda en güzel vakit geçirme şekli değil midir televizyonda film ya da dizi izlemek? Bazen bir filmi; dinlenmek için bazense o filmin atmosferine kendimizi kaptırmak için izleriz. Bir kurgu filmi izlediğimizde senaristin hayal dünyasına hayran kalabiliriz. Gerçek hayat hikâyelerinden alıntı yapılan filmlerde böyle hayatlar var mı diye halimize şükredebiliriz ya da o hayatlara imrenip iç geçirebiliriz. Bir de meslek ağırlıklı diziler vardır. İzlediğimizde o mesleklere hayranlık duyarız. Bir yandan da o mesleğin iç yüzünü bilmediğimiz için izlediğimiz kadarıyla o mesleği kafamızda konumlandırırız.

Bu köşe yazımda meslek ağırlıklı filmler üzerinde durmak istiyorum. Yanlış anlaşılmamak adına kendi mesleğimle ilgili dizi ve filmleri konu alacağım.

Hekimlik mesleğini ele alan ve tamamen olayların hastane ortamında geçtiği dizileri sizlerde çok iyi bilirsiniz. Hatta içlerindeki bir diziyi benim defalarca izlemişliğim vardır. Hekimleri konu alan bu diziyi izlerken hep hekimliğimi sorgulamışımdır. Zehir gibi kafaları çalışan asistanlar; hekimlik hayatımda sadece hocaların tanısını koyabildiği nadir görülen hastalıkların tanısını koyabiliyorlardı.  Acil kapısının önünde hasta kapmak için bekleyen asistanlar vardı, çoğu zaman ambulansın içindeki hastayı indirirken hazır bekleyen hocalar oluyordu.

Bir uzman hekimin ilgilendiği hastalara baktığımda bu hekimin uzmanlık alanının ne olduğunu anlamadığım çok sahneler olmuştur. Hem dâhili branşları ilgilendiren hastalıkların tanısını çok iyi koyuyorlar hem de cerrahi işlem yapabiliyorlardı. Üstelik cerrahi branştaki hekimler bir hastada beyin ameliyatını yaparken diğer hastada kalp ameliyatı yapabiliyordu.

Sevgili okurlarım; hekimlik hayatım boyunca uzman olarak acil de kapı nöbeti tuttuğum çok zamanlar olmuştur.  Ancak hiçbir asistanı ya da hocayı kapıda hazır bekler pozisyonda görmedim. Deha niteliğindeki asistan kafaları ya da hocaları da görmedim.  Çoğu zaman bu sahneleri izlerken yurt dışından uyarlama diziler olduğunu ya da bu senaryoları yazanların tamamen kendi kurguları üzerine hareket ederek mesleğimizi insanlara sunmuş olduklarını düşünmüşümdür. Eğer yurt dışı uyarlama dizilerse hekimlik anlayışımızı, hasta hekim ilişkilerini ve hastane hizmet ortamlarının ne kadar farklı olduğunu düşünmüşümdür.

Geçenlerde izlediğim bir film konusundan bahsedeyim size. Sahil kasabasında yaşayan bir genç denize daldığı bir anda fenalaşıp acile götürülüyordu. Acilde yapılan tetkikler neticesinde beyin metastazı olan ileri evre mide kanseri tanısı konuluyordu. Üstelik bu tanı yirmili yaşlardaki gence yanında bir yakını olmadan direk söyleniyordu. Hekim olarak bu sahneleri izlerken ne kadar amatör çekilen sahneler olduğunu düşündüm. Acilden ileri evre mide kanseri tanısı konulmazdı bunun için hasta gastroenterolojiye yönlendirilip endoskopisi yapılmalıydı. Ama bulgular baygınlık şeklinde geliştiği için mideye yönelmeden önce yapılması gereken daha farklı tetkikler olmalıydı. Kanser tanısı empati duygusundan yoksun bir şekilde hiçbir hekim tarafından pat diye söylenmezdi. Bu gence bulunduğu kasabada kemoterapiye başlanıyordu. Bu tedaviyi onkologlar verirdi ve onkologlar bir kasaba hastanesinde görev yapmazdı. Ve yine acilden tanıyı koyan doktor ile kemoterapiyi veren doktor da aynı kişiydi. Ben filmi izlerken gülüyordum çünkü hekimlik mesleğiyle hiç uyuşmayan sahnelerdi bunlar. Oysa siz izlerken bu detaylara belki de hiç takılmayacaksınız ve hekimlik icraatını filmdeki  sahnelerle sınırlı tutacaksınız. Kolay konulan tanılar, empati yoksunu duygusuz hekimler, kasaba hastanelerin gelişmişliği… Gerçekle bağdaşmayan film sahneleri o meslekleri size yanlış tanıttığı gibi kafanızda bu önyargıları geliştirecektir.

Film ve diziler bilmediğimiz bir dünyayı bize farklı gösterip o hayata özenmemize sebep olabilir. Zengin oğlan fakir kız,  yalılarda yaşayan insanlar, genç CEO’lar, aldatma üzerine kurulu evlilik ilişkileri, toplumun ahlakına uymayan hayat tarzları.  Herhangi bir mesaj vermeyen dizi ve filmler…

Takip ettiğimiz film ve diziler bizim vizyonumuzu belirleyen unsurlardır. Doğru film ve dizi seçimleri ile doğru mesajları almanız dileğiyle; sevgiyle kalın.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Deprem mi?  Yoksa Travmalar mı?

Deprem mi? Yoksa Travmalar mı?

Tema Tasarım | Osgaka.com