Ana Sayfa Gündem, Köşe Yazıları, Prof.Dr.Nurhan ARSLAN 31 Mayıs 2023 228 Görüntüleme

Küresel Isınma

Sera gazları; kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtların yakılması sonucu ortaya çıkmakta ve iklim değişikliğine neden olmaktadır. Sanayileşme ile birlikte sera gazlarının atmosfer içindeki emisyonları çok önemli ölçüde artmıştır. Sera etkisinin artması, atmosferin üst bölümünün yani stratosferin soğumasına, alttaki troposferin ise ısınmasına yol açar. Küresel ısınma, beşeri ve çevresel faktörlerin olumsuz etkisiyle meydana gelen iklim değişikliğidir. Atmosfere salınan başlıca karbon dioksit, metan, azot oksitler, hidrofloro karbon gibi çeşitli gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artması olayına küresel ısınma denir. Dünya genelinde sıcaklık her geçen yıl artarken, iklimdeki ani değişiklikler hem insanların hem de diğer canlıların hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.

 

Bu nedenle enerji politikaları, sera gazı salınımının azaltılması açısından büyük önem arz etmektedir. Bilim adamları tarafından yayımlanan raporlara göre dünya ısındığından dolayı 10 yıl sonra çevre felaketleri açısından geri dönülemez bir noktaya gelebilecektir. Salınan sera gazları; okyanusların ısınmasına, buzulların erimesine, deniz seviyesinin yükselmesine, orman yangınlarının artmasına, buzul tabakalarının parçalanmasına, göllerin küçülmesine, kurak dönemlerin uzamasına, ırmakların kurumasına, kış sıcaklıklarının artmasına, ilkbaharın erken gelmesine, sonbaharın gecikmesine, bitkilerin erken çiçek açmasına, göç dönemlerinin değişmesine, yaşama alanlarının farklılaşmasına, kıyı şeritlerinin erozyona uğramasına, kar yığınlarının azalmasına, ormanların yok olmasına ve ormanların yok olması sonucu çölleşme yaşanmasına ve tarımın sekteye uğramasına, hastalıkların yayılmasına, yüksek enlemlerde sıcaklığın artmasına neden olmaktadırlar.

 

Sıcaklıklar geçtiğimiz yüzyıldan bu yana Dünya genelinde 0,6 C artmaktadır, ancak en soğuk ve en uzak noktalar çok daha fazla ısınmaktadır. Kuzey Kutbu’ndaki ısınma dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı olmaktadır. Yüzlerce yıldır ormanları kesilerek; kömür, petrol ve benzin yakılarak bitkilerle okyanusların soğurabileceğinden çok daha büyük bir hızla karbon dioksit ve ısıyı tutan diğer gazlar atmosfere salınmaktadır. Uzmanlar günümüzdeki sıcaklık artışının yıkıcı bir iklimsel sendelemeyi hızlandırabileceği konusunda kaygılıdır. Bilim adamları, erimenin hızlandığını ve 100 yıl içinde buzulların eriyeceğini açıklamıştır. Küresel ısınma dünyamız üzerindeki etkisini en çok Kuzey Kutbu’nda hissettirmektedir ve Kuzey Kutbu’nun uydudan çekilen fotoğraflarını inceleyen bilim adamları, buzullardaki erimenin hızlandığını ve 100 yıl içinde buzulların tamamının eriyeceğini açıklamıştır. Bilim adamları, küresel iklim değişikliği ile birlikte felaket getiren seller yaşanacağı açıklamıştır. Bilim adamları, küresel ısınmanın neden olduğu buzul erimeleri ile okyanuslardaki su miktarının artacağını, bunun sonucunda da deniz seviyesine yakın bölgelerin sular altında kalacağını belirtmiştir. Buzulların beyaz rengi güneş ışınlarını yansıtmaktadır ve yansıyan ışınlar daha koyu renkte olan okyanus ve karalar tarafından emilmektedir. Bu durum, okyanus sularının daha çok ısınmasına sebep olmaktadır, böylece Isınan okyanus suları buzulları eritmektedir. Kısacası buzullar direkt güneş enerjisi ile değil suların ısınmasıyla erimektedir.

 

Uzun vadede; sıcaklığın artmasıyla göçler başlayacak, sular yükselince verimsiz topraklardan kaçanlar artacak, orman yangınları ve zararlı böcek istilası olacak, açlık ve susuzluk yüzünden ciddi sağlık problemleri ortaya çıkacak, deniz seviyesi yükselecek, Kuzey Buz Denizi yok olacak, deniz kuşları, denizlerin ısınması yüzünden besin kıtlığı yaşamalar sonucunda ölecek, hayvan türleri azalacaktır. Bilim adamları, küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık ve içme suyu sıkıntısının yeryüzünün tüm bölgelerini etkileyeceğini ve bu bölgelerdeki insanların suyu zor bulacaklarına dikkat çekmişlerdir.

 

İklim değişikliğinin etkilerini önlemek veya azaltmak için sera gazı emisyonlarının azaltılması gerekmektedir. Bu; sera gazı yaymadan elektrik reten güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması, bina ve cihazlarda, araçlarda enerji verimliliğini artırılması, onlara güç sağlamak için gereken enerji miktarının azaltılması, atmosferden karbon dioksit emen ormanların dikilmesi ve korunması, karbon fiyatlandırması veya emisyon standartları gibi sera gazı emisyonlarını azaltan politikaların ve düzenlemelerin uygulanması, bireylerin enerji kullanımını ve israfı azaltmak, toplu taşımayı kullanmak ve çevre dostu ürünleri desteklemek gibi sürdürülebilir uygulamaları benimsemeye teşvik edilmesi gibi çeşitli önlemler ile başarılabilir.

 

 

 

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com