Bugünlerde sıkça eczanelerde ilaç bulunmuyor şeklinde haberlere denk gelmişsinizdir. Üstelik gribin yaygın olduğu bu dönemde bir şekilde eczaneye sizler de uğramışsınızdır. Ben de bir hekim olarak eczaneye kendime ilaç temin etmek için gittim ve ihtiyacım olan ilaçları mevcut ilaçlardan temin ederek kullandım.
Her hekimin alışık olduğu ilaçlar vardır ve genelde o ilaçları reçete ederler. Eczaneler; aynı etken maddedeki farklı firmalar tarafından üretilen her ilacı raflarına koymak zorunda değildir. Uygun fiyatlı işine gelen muadil ilaçların satışını yapma hakkına sahiptir. Uzun zamandan beri eczaneler muadil ilaç verilmesi konusunda sağlık bakanlığı tarafından destekleniyordu. Üstelik orijinal ilaç konusunda müdahale edilmemesi konusunda sağlık bakanlığından belki de 5 yıl önce bize resmi yazı yollanmıştı.
Peki, şimdi orijinal ilaç kullanma konusunda diretme neden bu kadar gündem oldu? Hastane eczanelerine ihalede en uygun fiyatı veren firmaların ilaçları alınır ve en ağır hastaları biz bu ilaçlarla tedavi ederiz. Hastane eczanelerinde orijinal ilaç bulmak mümkün değildir.
Şimdi eczanelerde ilaç bulunmuyor kısmına tekrar dönelim. Acil servis ve uzman hekim başvurularının bu kadar kolay olduğu ve herkesin Google hekimliği yaptığı bir ülkede sorgulanması gereken şey ilaç yokluğu mudur sizce? Hastamı muayene edip “enfeksiyonun viral, antibiyotiğe gerek yok” dediğimde ısrarla “enfeksiyonum antibiyotiksiz geçmiyor” diye direten hasta ve hasta yakını zihniyeti suçlu değil midir sizce?
Hastaların doktora gelmeden önce kendi geçmiş deneyimleri ile kendilerine tedavi başlamaları sonrasında bir hafta içerisinde farklı üç hekimin acil servis, aile hekimi, uzman hekim reçeteleri şeklinde kendilerine reçete düzenletmeleri sorgulanacak davranışlar değil midir sizce?
Bizde de sevk zinciri olsa hastalıkların takibi birinci basamak sağlık kuruluşlarında aile hekimleri tarafından yapılsa ve uzman hekimlere hastalar sevk edilse, acil servislerde sadece acil durumlara müdahale edilse ve reçete düzenlemesi aile hekimlerine bırakılsa eczaneler belirlenen tedavi sürelerine göre tane usulü ilaçları verse acaba eczanelerde ilaç bulamama sıkıntısı yaşar mıydık?
Sizce bizim sorunumuz eczanelerde ilaç bulamamak mı? Gereksiz istenen tetkikler, hekimlerin hastaya bir bütün olarak yaklaşmaması her hekimin kendi uzmanlık alanına bakarak hastaların branş branş gezmesi kabul edilebilir bir şey mi? Bizim sağlık sistemimiz aile hekim hizmetlerinden tutun da acil servis ve uzman hekim hizmetlerine kadar kökten temelleri sallanan bir sistemdir.
Sevgili okurlarım biz sağlık sistemini çoktan dibe vurdurmuştuk; sağlık sistemindeki yanlışların biz hekimler farkındaydık şimdi eczanelerde ilaç bulunmuyor diye algı yanılması yapmayalım sağlıktaki zafiyet çok uzun yıllardır ülkemizde devam etmektedir.