Ana Sayfa Gündem 14 Ekim 2022 128 Görüntüleme

SEYYİD TÜRKLER

Peygamber efendimizin soyundan gelenlere Seyyid denilmektedir. Türk soyu üçüncü kuşaktan Peygamber efendimizin soyuna karışarak Türk Seyyitlerin günümüze kadar gelmesine vesile olmuştur. Peygamber efendimiz, kendinden önceki tarihi devirde hükümdar olan İran-Sasani hükümdarı Nuşirevan’ı adil yönetiminden dolayı takdir etmiştir. Hükümdar öldüğünde peygamber efendimiz 35 yaşındaydı. Hükümdarın eşi, Göktürk prensesiydi. Bu evlilikten üç kızı oldu. Peygamber efendimizin vefatı ile dört halife dönemi başladı. Hz. Ömer zamanında Sasani Devleti ile İslam Devleti savaşmış, savaş sonucunda İslam ordusu, Sasani ordusunu yenilgiye uğratmıştır.

Sasani devleti savaşı kaybetmiş, birçok kişi esir düşmüştür. Alınan esirler içerisinde üç prenses de bulunmaktadır. Bu prenseslerden Şehr Banu Gazele ile peygamber efendimizin torunu Hz Hüseyin evlenir. Bu evlilikten Zeynel Abidin dünyaya gelir. Diğer iki prensesle Hz Ebubekir’in oğlu Muhammed ve Hz. Ömer’in oğlu Salim evlenir.

Bugün Seyyid olarak nitelendireceğimiz insanların soyu Hz Hüseyin vasıtasıyla Göktürk Kökenli Sasani prensesi Şehr Banu Gazele’ye dayanır. Yani Zeynel Abidin hem Arap, hem Türk, hem de Farisi Kökenli bir soyun devamını getirir.

Zeynel Abidin, Resûl-i Ekrem’in ve Hz. Hüseyin’in neslini devam ettirdiği için “Âdem-i Âl-i abâ” ve “Ebü’l-eimme” diye zikredilmiştir. Kerbelâ faciasından sağ kurtulan tek Hüseyin evlâdıdır.

Savaş sonrasında Yezîd b. Muâviye onu iyi karşılamış, Medine’ye yerleşmesine müsaade etmiştir.

Zühd ve takvâda ümmetin önde gelenlerinden biriydi. Zeynel Abidin hazretlerinin şu sözleri manidardır: “Ey Iraklılar! Bizi İslâm kardeşliği sevgisiyle seviniz, sakın putlara tapar gibi sevmeyiniz. Zira bu şekildeki sevginiz bizim için sadece bir ar ve utanç vesilesidir”. demiştir.

Kaynaklarda çoğu, doğmuş on üç erkek çocuğunun adı kaydedilir. On iki imamın beşincisi Muhammed el-Bâkır ile Zeydiyye’nin kurucusu sayılan Zeyd bunlar arasındadır. Mekanı cennet olsun.

Kaynaklar:

Sarbay, A., 2020.  Asr-ı Saadet’te Türkler.  BİYOGRAFİ.NET yayınları. 140 s.

Çetin, M.,  2020. Ustalar ve Güzel İnsanlar. BİYOGRAFİ.NET yayınları. 150 s.

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com