Fırat Üniversitesi Sivrice Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Dr. Halil KARAN, alternatif yem kaynakları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında şu konulara değindi:
Ülkemizde son zamanlarda artan nüfusla birlikte yetiştirilen hayvan sayısı da artmıştır. Hayvan sayısındaki artışa karşılık meralarımızın hayvan beslenmesini yeterince karşılamamasından dolayı hayvan beslenmesinde kullanılan yem önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. Meraların kötü kullanımı, yem bitkileri üretimi istenilen düzeyde olmaması gibi bazı faktörler yem açığının günden güne daha fazla artmasına neden olmuş, artan yem fiyatlarına karşılık hayvansal gıdalardaki fiyatlarda artışlar da kaçınılmaz olmuştur.
İnsanlar özellikle gelişme çağında olan çocuk-gençler için hayvansal protein önemli bir yer tutmaktadır. İnsan vücudundaki hücrelerin büyük bir bölümünde proteinler görev almaktadır. Sürekliliği devam eden vücut için gerekli olan bu proteinler hayvansal ve bitkisel kaynaklardan alınmaktadır. Hayvansal kaynaklı proteinlerin sindirile bilirliği %90’ın üzerinde iken bitkisel proteinlerde bu oran daha düşüktür, dolayısıyla hayvansal gıdalardan alınan protein iyi kaliteli protein olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle insanlar için en uygun protein kaynakları sırasıyla memeliler, balıklar, kümes hayvanları ve bitkisel proteinlerdir. Proteinlerin vücutta doku oluşturma, mikroplara karşı savaşma ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi pek çok görevleri bulunmaktadır.
İşte bu nedenlerden dolayı insan beslenmesine daha ucuz gıdalar sunabilmek için alternatif yem kaynaklarını araştırmak durumundayız. Bu konuda 2 önemli yem kaynağını 2 ayrı çalışma ile değerlendirme yollarını araştırdım. Araştırmalarım kısaca şu başlıkları içermekte:
1-Gazel (Sonbaharda dökülen ağaç yaprakları)
(Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi: Elazığ İli Hal Köyü’nde Hayvan Yemi Olarak Kullanılan Farklı Tür Ağaç Gazellerinin Yem Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması)
2-Badem dış kabuğunun değerlendirilmesi
Gazellerin hayvancılık için ciddi anlamda bir değere sahip olduğu, aynı zamanda meyve bahçeleri için hastalıkların kontrolü açısından dökülen bu yaprakların toplanmasının, hayvancılığa katkı sunduktan sonra organik gübre olarak tekrardan doğada kullanılmasının iyi bir döngü olacağı, ülkenin ve bölgenin yem açığının olduğu günümüzde hayvanların kaba yem ihtiyacının karşılanmasında alternatif yem kaynağı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Badem ile ilgili (Badem dış kabuğu) ile ilgili çalışmalarım devam etmektedir. Bu hammaddenin hayvan beslemede günümüzde ve gelecekte önemli bir yer tutacağı kanaatini taşımaktayım.
Bu konuyu gündeme getirmemin asıl nedeni; badem hasadının yapıldığı bu günlerde hayvan beslenmesinde önemli yeri olan bu kaynağın bir an önce değerlendirilmesine katkıda bulunmak. Şunu da belirtmek isterim, ilimizde 2019 yılında hasat edilen bademlerden yaklaşık (kurutulmuş olarak) 4.700.000 kg civarı badem dış kabuğu elde edildiği görülmektedir. Yıldan yıla bu artışlar hızla devam ettiği düşünüldüğünde, önemli bir alternatif yem kaynağı olacağı söylenebilir.
Bu konudaki detaylı bilgilendirmeyi çalışma sonuçları bitince sunacağım
Sağlıcakla kalın