Ana Sayfa Gündem 1 Eylül 2022 163 Görüntüleme

BİR DAMLA KANLA KALP KRİZİ RİSKİ ÖLÇÜLECEK

Doç Dr. Ali AKPEK tarafından yapılan proje kabul gördü. Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği & Biyomühendislik Alia Girişim Genel Müdürü AKPEK; proje ile ilgili şu bilgilere yer verdi.

Mikroakışkan bir Çip üstü Miyokard Enfarktüs platformu geliştirilmesi ve kalp krizlerinin in vitro olarak modellenmesi” isimli proje destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında yapay olarak modelleyeceğimiz koroner arter damarlar üzerinde yine yapay olarak önce kalp iskemisi sonra da kalp krizi modelleri oluşturulacak ve bunun neticesinde kalp dokusunda olan hem fiziksel hem de genetik değişiklikleri analiz edilecektir.

Kalp iskemisi yani kalp krizleri öncesi kalp damarlarının daralması durumunda bir genetik belirteç (marker) ortaya çıktığını ispat edebilirlerse, bu durumda koroner anjiyografi gibi göreceli olarak riskli metodlara ihtiyaç duymadan kalp krizlerini önceden öngörebilme ihtimali ortaya çıkacaktır.. Yani önümüzdeki yıllar içerisinde hastadan alınacak bir damla kan ile kalp damarlarının hangi ölçekte tıkandığının ve kalp krizi ihtimalinin ne kadar olduğunun anlaşılma olasılığı belirecektir.

Bu tarz araştırmalar için kardiyovasküler ilaç endüstrisi milyarlarca dolar harcamaktadır. Her çalışma 7-10 yıl arası sürmektedir. Katledilen milyonlarca hayvan ve denek olarak kullanılan binlerce insan da cabası…

Proje kapsamında amacımız ilaç geliştirme çalışmaları için ihtiyaç duyulacak süreyi, maliyeti ve canlılara verdiğimiz zararı minimuma indirmeye çalışmaktadır.

Yine proje kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde bir mikroakışkan çip laboratuvarı kurulma imkanları araştırılacaktır.

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com