Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. İnanç ÖZGEN; İnsan ve böcek gözlerinin birbirinden çok farklı olduğunu söyleyerek, insanların göremediği ultraviyole ışığı böceklerin görebildiğini söyledi:
Böcek gözleri bizimkinden çok farklıdır. Gözlerimiz bir kameraya benzer. Önde ışığı kabul eden bir göz bebeği vardır ve kornea ve lens bir görüntü oluşturmak için ışığı büker. Görüntü, gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücrelerden oluşan bir tabaka olan retinaya düşer.
Böcek gözü ise ommatidia adı verilen binlerce küçük altıgen tüpten oluşan bileşik bir gözdür. Her birinin önünde kendi lensi ve arkada kendi ışık algılama hücreleri kümesi vardır. Tüpler, böceğin kafasını saran birbirine kenetlenen bir halı oluşturur. Oluşturulan görüntü bir mozaiktir ve her tüp bir parça katkıda bulunur.
Yani yüzlerce ommatidium, yüzlerce lens mozayik görüntü oluşturur.
Çok farklı!
Böcek gözleri bizimkinden farklıdır, çünkü evrimsel bakış açısına göre, yaklaşık 600 milyon yıl önce böceklerin ve kabukluların ataları, insanların ve omurgaları olan diğer hayvanların atalarından ayrı olarak görme duyusunu geliştirmiştir. Her biri bir görüntünün nasıl oluşturulacağı sorununa farklı ama başarılı bir çözüm bulmuş ve bu çözümü nesillerine aktarmıştır
Böcek Gözünün Avantajları Nelerdir?
Böcek gözleri harika yapılardır ve farklı böceklerin belirli şeyleri görmelerine veya belirli eylemleri gerçekleştirmelerine izin veren farklı şekillerde inşa edilmiştir. Görüntü, bir kamera gözü kadar net ve ayrıntılı değildir, ancak bileşik gözlerin çok daha geniş bir görüş alanı vardır, bu da uçuşta kullanışlıdır. Vizyonu sarmak, yusufçuklar gibi hava avcılarının avlarını bulmasına yardımcı olur. Birçok böcek, bizim göremediğimiz ultraviyole ışığı görebilir. Çiçeklerin, tozlaşan böcekler tarafından görülebilen ama bizim göremediğimiz ultraviyole işaretleri vardır. Her tür göz, kullanıcısının ihtiyaçlarına hizmet eder.
Kaynak: https://indianapublicmedia.org/amomentofscience/insect-eyes.php