CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Çardak “entegre hastane” ve “aile hekimleri” konusunda ne yapılacağını sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Denizli’nin sorunlarını gündeme getirdi. Çardak’taki entegre hastanenin çevre il ve ilçelerden hasta kabul etmesi ve yaşanan yoğunluğa dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca; Çardak’ta aile hekimlerinin nöbet yükünün azaltılması ve hekim sayısının artırılması taleplerini iletti.
ENTEGRE HASTANE SIKINTILARI ÇÖZÜLMELİ
“Denizli Çardak ilçemizde entegre hastane var ancak bu hastane bildiğimiz entegre hastaneleri gibi değil. Bu hastane Denizli’nin Çardak ilçesine, Bozkurt ilçesine, Baklan ilçesine ve aynı zamanda, çok yakın olmasından dolayı da Afyon Dazkırı ilçesine hizmet vermekte. Yine, Ankara-Denizli kara yolu üzerinde olup en yakın hastaneye de yaklaşık 100-120 kilometre mesafesi var.”
HEKİM SAYISI ARTIRILMALI
“Bir devlet hastanesi acilinin yoğunluğundaki kapasiteyle çalışmak zorunda ancak yeterli hekim olmadığı için yönetmelik gereğince de ilçedeki Aile Sağlığı Merkezinde görevli aile hekimlerinin burada ayda 3-4 kez nöbet tutmak zorunluluğu var. Aile hekimleri, yoğunluk nedeniyle yönetmeliğe aykırı bir şekilde yirmi dört saat orada nöbet tutmak zorunda kaldıkları için gerçekten insani yaşam koşullarının çok üstünde bir çalışma yürütüyorlar. Bu yoğun tempo nedeniyle Çardak Aile Sağlığı Merkezinde hekimlerimiz istifa ediyor, ayrılıyor.”
SAĞLIK BAKANI’NA ÇAĞRI
Bu sorunların mutlaka çözülmesi ve bu “entegre hastane” adı altındaki hastanedeki hekim sayısının yoğunluk nedeniyle artırılması ve Aile Sağlığı Merkezindeki aile hekimlerinin bu iş gücü yükünden bir an önce kurtulmalarının sağlanması gerekiyor.
SMA ve NADİR HASTALIKLAR İÇİN İLACA ERİŞİM HAKKI
Sosyal devletin vatandaşların sağlık hakkına erişimi önündeki engelleri kaldırması gerektiğini söyleyen Gülizar Biçer Karaca; Kistik Fibrozis hastaları, Kelebek hastalığı, nadir hastalıklar ile ilgili de devlete düşen sorumluluklar olduğunu ifade etti. “SMA hastası ailelerin anneleri beni aradılar, geçtiğimiz yıl öksürtme cihazı 30 bin lira iken bu yıl, döviz kurundaki artış nedeniyle 60 bin liraya yükselmiş. SMA hastalığının yurt dışındaki tedavilerinin onaylı tedavi olmadığını ifade ederek ödeme kapsamına almıyorsunuz ama en azından bu kullanılan makinaların, çocuklarımızın ailelerinin ekonomik yükünü hafifletmek bakımından mutlaka ve mutlaka ödeme kapsamına alınması gerekiyor” diyen Gülizar Biçer Karaca kistik fibrozis hastalarının mutasyon ilaçlarının geri ödeme kapsamına alınması için de adım atılması çağrısı yaptı.
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARACA: HEMŞEHRİLERİMİN SORUNLARI İÇİN ADIM ATACAK MISINIZ SAYIN BAKAN?
Yorumlar
Benzer Haberler
-
Masal: Yaşlılık, tecrübe ve bilgelik…
-
Bir Metin Aydın Kitabı: “Sapkın”
-
Can Kayacılar: “YEREL ÜRETİMLERDE FONKSİYONEL GIDA EĞİTİMLERİ ŞART”
-
Ramazanı İdrak Edebilmek
-
Merzifon’da Yazar Turan Ekinci Rüzgarı
-
Rum Eğitim Bakanlığı ortaokul ve liselerde Türk işgali temalı yarışma düzenleyecek!
-
Türkiye’nin ilk radyasyon önleyici kurşunsuz plaka ve kumaş üreticisi: Muhammed Emin Çağlar
-
Gazze
-
Elazığ İl Hakem Kurulu Sahaya İndi
-
Elazığlı Hakemler ‘den Anlamlı Hareket
-
Yazarımız Özden Aşar Coşar’ın Mısır Gezisi Renkli Geçti
-
Ahmet Adil Sağlam: “Kuranı Kerim Meali Tek Başına Yeterli Değildir.”