Ana Sayfa Sağlık 28 Ağustos 2021 19 Görüntüleme

En Önemli Besin Anne Sütü

Çocukların yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için de bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekmektedir.

Bağışıklık sisteminde en önemli besin kaynağının anne sütü olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Gör. Emre Çenesiz bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını anlattı.
“Anne sütü, içeriğindeki koruyucu faktörleri bebeğe direkt olarak geçmekte ve bireyin ömür boyu onu koruyacak olan bağışıklığının temellerini atar” diyen Dr. Çenesiz, bağışıklık sistemini güçlendirecek önerileri şöyle sıraladı:
MEYVE VE SEBZE
Sofrada C vitamini, karoten ve antioksidanların daha fazla olduğu sebze ve meyveler bulundurun.
DAHA AZ ŞEKER
Yapılan bilimsel çalışmalar şeker katkılı yiyeceklerin akyuvar çalışmasını olumsuz etkilediğini gösteriyor. Tatlandırıcılar, şekerin her türü, dışarıdan alınan paketli tatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bunların yerine bal, pekmez ya da doğal meyve şekerinden faydalanmak daha doğrudur.
OMEGA 3 EN FAYDALI YAĞ ASİDİ
Özellikle soğuk sularda dolaşan yağlı balıklarda olan bu madde çok değerli bir bağışıklık desteğidir. Omega yağ asitleri, bakterileri yiyen hücrelerin aktivitesini arttırırlar. Haftada 3 gün yağlı balık yemek veya bulunamıyorsa, yine de lokal taze balık ve haftada bir kaç kez balık yağı içeren bir kapsül yeterlidir. Keten tohumu yağı da, balık yağı kadar kuvvetli olmasa da, iyi bir Omega 3 kaynağıdır.
KALİTELİ UYKU
Araştırmalar, çocuklarda da erişkinlerde olduğu gibi uykusuzluğun mikrop öldüren hücrelerin gücünü azalttığı gösteriyor. Özellikle gün boyu yuvada değişik aktivitelerle heyecanlı saatler geçiren küçük çocukların uyumadıklarını düşünürsek, erken yatmalarının çok gerekli ve önemli olduğunu anlarız. Bu yaştaki çocuklar 12-13 saat, okul öncesi çocuklar ise 10 saat uykuya ihtiyaç duymaktadır.
KİLO KONTROLÜ
Çocuğunuzu aktif tutarak hem kilosunu, hem de bağışıklık sistemini kontrol altında tutmaya özen göstermelisiniz.
KİŞİSEL TEMİZLİK
Sabunla el yıkamaya önem verin. Okuldan gelince, yemekten önce ve sonra, burun sildikten sonra, tuvaleti kullandıktan sonra mutlaka eller sabunla yıkanmalı. Diş fırçaları beraber duruyorsa, hasta olanın fırçasını hemen atıp yenisini almakta fayda var.
SİGARADAN UZAK TUTUN
Çocuklar sigaranın zararlı etkilerine daha da açıklar çünkü dakikada daha fazla soluyorlar. Bronşit, kulak enfeksiyonu, astım riskini arttırmak istemiyorsanız, çocuğunuzun pasif içici olmasına izin vermemelisiniz.

Etiketler:

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Vücudumuzdaki Stres?

Vücudumuzdaki Stres?

Tema Tasarım | Osgaka.com