Ana Sayfa Sağlık 28 Ağustos 2021 34 Görüntüleme

Çocuklarda Demir Eksikliği

Çocuklarda 1 yaş sonrası dönemde büyüme ve gelişmenin hızlı olması nedeniyle demir gereksinimi artar. Alınan besinlerin yeterli demir içermemesi sonucu, çocuklarda demir eksikliği veya demir eksikliği anemisi görülebilir.

1 yaş sonrası çocukların yüzde 8’inde demir eksikliği gelişebilmektedir. Bu nedenle 1 yaş sonrası çocukların demir içeren besinleri tüketmesi büyük önem taşımaktadır. Yürümeye başlayan 1-3 yaş arasındaki çocuklar günlük 7 mg; 4-8 yaş arası çocuklar ise günlük 10 mg demire gereksinim duymaktadır. Demir, hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinlerde bulunmaktadır. Ancak hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan demir, vücutta daha iyi kullanılmaktadır. Baklagiller gibi demirden zengin bitkisel kaynaklı besinleri C vitamini kaynağı sebze ve meyveler, meyve suları ve salatalarla birlikte tüketmek demirin vücutta kullanımını arttırmaktadır.
DESTEK OLAN BESİNLER
Çocuklar yemek konusunda seçici olabilir. Çocuğa sabırla yaklaşmak, ona örnek olmak ve besinleri onunla birlikte hazırlamak ve hoşuna gidecek şekilde sunmak size yardımcı olabilir. İşte çocukların günlük demir alımını desteklemeye yardımcı olabilecek seçenekler;
Demir içeriği zengin kırmızı et: Köfte olarak sunabilirsiniz, böylelikle çocuğunuz köfteyi daha kolay çiğneyebilir ve yutabilir.
Bitkisel demir kaynağı olan baklagiller: Haşlanmış olarak çorbalarda kullanabilirsiniz. Ayrıca nohut veya kuru fasulye köfteleri de yapabilirsiniz.
Yumurta sarısı: Çocuğunuz yumurtayı tek başına tüketmeyi sevmiyorsa, sebzeli veya peynirli omlet olarak sunmayı deneyebilir veya sandviçleri süslemede kullanabilirsiniz.
Kahvaltılık tahıllar: Demirin de içinde olduğu bir grup vitamin ve mineralle zenginleştirilen kahvaltılık tahılları, kahvaltıda veya ara öğünlerde tercih edebilirsiniz. BSHA

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com