Ana Sayfa Sağlık 27 Ağustos 2021 30 Görüntüleme

Açıklanamayan kısırlık varsa hamile kalmak mümkün

Günümüzde sağlıksız beslenme, içki ve sigara kullanımı, stres veya çeşitli sağlık problemleri nedeniyle açıklanamayan kısırlığa rastlanabiliyor.

Uzmanlara göre öncelikle kısırlığın nedenleri hem anne hem baba adayı için araştırılmalı. Bu amaçla problemin kaynağını bulabilmek için çeşitli tahliller, hormon testleri uygulanmalı. Fakat bazı durumlarda, düzenli cinsel ilişkiye girilmesine ve yapılan tüm testlerin normal sonuç vermesine karşın açıklanamayan kısırlık meydana gelebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu günümüzde açıklanamayan kısırlık için uyguladıkları tedavilerin büyük oranda başarı yakaladığının altını çizdi.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Öncelikle tıbbi tedavi yöntemlerinden önce, anne-baba adaylarının daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesiyle ve cinsel ilişki yoluyla doğal gebeliği beklemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Pabuçcu, gebelik şansının arttırılması için, aşılama yöntemleri ve yumurtlama tedavilerinin de oldukça önemli olduğunu söyledi. Sperm ve yumurtanın birleşmesini kolaylaştıran aşılama yönteminin kolay ve ağrısız bir işlem olup, bu yöntemle gebelik şansının arttırılabildiğini savunan Pabuçcu, “Ancak tüm bu işlemler sonuç vermediğinde, açıklanamayan kısırlığın tedavisi için en etkili yöntem tüp bebek tedavisidir” dedi.
Pabuçcu, açıklanamayan kısırlık tedavilerinin kişiden kişiye göre değiştiğini ve en etkili sonuç için doktor hasta ilişkisinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
YAŞ FAKTÖRÜ ÖNEMLİ
Pabuçcu, tedavide yaş faktörününde önemli olduğuna değinerek, “Açıklanamayan kısırlık için uygulanacak tedavi süreçlerinin seçilmesinde, baba adayının sperm analizinin doğru yapılması ve anne adayının yaşı da önemli bir etken haline geliyor. Anne adayının yaşı genç ise, sağlıklı beslenme, alkol ve sigaradan uzak durma ve düzenli egzersizlerle bir yıl boyunca doğal gebelik beklenir. Sperm analizinin doğru yapılması da bu süreçteki gebelik oranlarında oldukça etkilidir. Bir yılın sonunda anne adayının hamile kalmaması durumunda uygulanan yumurtlama tedavisi ve aşılama yöntemlerinde de anne adayının 35 yaşın altında olması başarı oranını artırıyor. Bu işlemlerden de sonuç alınmaz ise tüp bebek tedavisine başlanmalı. Anne adayının yaşının 35’ten fazla olması halinde yumurta rezervlerinin durumuna bakılmalı ve sonuca göre vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurulmalı” dedi.
Pabuçcu, açıklanamayan kısırlık tedavisi için her hastada farklı yollar izlediklerini ve bugün artık açıklanamayan kısırlığın hamileliğin önünde bir engel olmadığını, tedavilerin kişiye özel olduğunu ve pek çok tedavi yöntemi sayesinde çocuk sahibi olan çift sayısının oldukça fazla olduğunu vurguladı.(BSHA)

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com