Ana Sayfa Köşe Yazıları, Prof.Dr.Nurhan ARSLAN 20 Mart 2023 38 Görüntüleme

Bilgi Toplumu Ve Düşünmek

Tarım toplumunda insan gücünün, çağdaş günümüz toplumunda ise bilgiye sahip olmanın ve bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmanın önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bilgi teknolojilerinin kullanımı, toplumun gelişmişlik düzeyini belirler ve böylece bilgi toplumunun çağımızdaki konumunun güçlenmesine katkı sağlar. Bilginin kazanılması yanında bilginin etkili ve rantabl kullanılması da önemlidir. Bilgi toplumunda bilgiyi insan yönetir, dolayısıyla bilgiye ulaşma ve bilgiyi yönetme bağlamında insan gelişmesine kaynak ayrılması zorunludur.

Bu gerçekler ışığında; bilgi toplumu olma hedefimizi engelleyen toplumumuzun kanayan yaralarından biri de düşünmemektir. Öğrenmenin çok tekrarla elde edilebildiği ezberciliğe dayalı sığ bir bilgilendirme ile yetinmeyip; rekabetçi, araştırıcı, üretici, atılımcı ve soru sorabilen bireyler yetiştirebilmemiz için bu yarayı tedavi etmemiz gerekir.

Hayatta mutluluğun çok çeşitli kaynaklarından biri de düşünerek beyni çalıştırmaktır. Beyinsel mutluluk için gerekli şeyler kağıt, kalem, kitap, kendinizle baş başa kalabildiğiniz bir ortam ve beyninizdir. Düşünürken beyin gücünüz ve böylece hayatta karşılaştığınız gerçek problemleri çözme gücünüz artacak, çözümsüz sanılan birçok problemin yeterince düşünülünce çözülebildiğini görecek ve problemi çözdükten sonra herkesten farklı bir insan olacaksınız.

Beyin hücrelerinin çalıştıkça güçlendiği göz önüne alındığında, beyni sürekli kullanarak düşünmek genç bir bakış açısına sahip olmanızı sağladığı gibi yaşlılığı da geciktirmektedir. Ayrıca bu gelişme kariyerinize, kişiler arası ilişkilerinize ve benlik duygunuza da birçok olumlu katkılar sağlayacaktır.

Düşünmek her şeyin başlangıcıdır ve sorular ile başlar. Kendinize sorular sorun. Bunu yaptığınız zaman başka sorulara da ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz. Örneğin pompa nasıl çalışır? diye düşünüyorsunuz. Beyninize ilk hareketi verdiniz. Hedefe bir basamak yaklaştınız. Şimdi de dökümanları okumanız gerektiğini düşüneceksiniz. İkinci basamağa da kendiliğinden çıktınız. Şimdi de dökümanları nasıl sağlayabilirim? sorusunu kendinize sormalısınız. Böylece hedefe ulaşana kadar basamakları sorular ile çıkmaya başlarsınız. Kısacası bir konuyu öğrenmenin yolu adım adımdır.

Bilginin güç olduğu bir toplumda beyin eğitimine yatırım yapmak kaçınılmaz bir gerçektir. Çünkü tarihte yeni dönemleri insan aklının yaptığı atılımlar açmıştır.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

BİYOMİMETİK

BİYOMİMETİK

Tema Tasarım | Osgaka.com