Ana Sayfa Aydın Benli, Köşe Yazıları 19 Şubat 2023 28 Görüntüleme

EFSANE HEMŞİRE ESRA BİLEN

Kahramanlar pelerin giymez, bu sadece filimler de olur. Bu hafta köşemde sizlere bir kanatsız bir melekten ve onun ekip arkadaşlarının kahramanlıklarından bahsetmek istiyorum. Çanakkale’de Kurtuluş savaşında 15 Temmuz gecesinde, bir yerden talimat beklemeden kundaktaki bebesini bırakıp cepheye koşan Nene Hatunlar, cepheye cephane taşıyan kadın bacılar hep olacaktır. Günümüz kahramanlarından fakatsız, çıkarsız, amasız, lâkinsiz bir çok kahramanız canı pahasına enkaz bölgesine yardıma koştu, gidemeyenler evlerinde ne varsa o bölgeye gönderdi, Esra Hemşirede bu kahramanlardan bir tanesi…

Bu vatanın kadın kahramanları hep olacaktır. AFAD’ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17’de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan deprem yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24’te ise merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Deprem başta Hatay, Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi.

Çaresizlik nedir bilir misiniz? Karanlıkta üzerinizde bir yakınınızın ölmüş bedeniyle o karanlık enkazın altında ölümü beklerken, bir anda küçük bir ışığın o daracık enkazın içine doğuşunun ne anlama geldiğini bilir misiniz? İşte bu ışıktan sonra bir ölüm kalım mücadelesi başlıyor, saniyeler bu süreçte çok önem kazınmış oluyor. Yüce Allah’ın ŞAFİ ismi azamı tecelli ediyor, Allah’ın şifasına sağlıkçılar elçi oluyorlar. Ne güzel bir elçilik ve sile olmak ve sağlık şifa vermek insanları hayata bağlamak. Depremin ilk günü Hemşire ESRA BİLEN İstanbul’da gönüllü sağlık ekiplerini Hatay’a sevk etmeye başladı.

Esra Hemşire, “Deprem gecesi sosyal medya aracılığı ve telefon bağlantıları sayesinde kısa sürede yüzlerce insana ulaştım. Sürekli telefon aracılığı ile bir yardım ve destek buluşturması yaptım. Onlarca yardım malzemelerini afet bölgelerine acilen sevk ettim. İlk etapta 2400 adet çadırı bölgeye sevk ettim, sokakta üşüyen mağdurlar için 80 tane soba gönderildi, İlaç yarımı bölgeye sevk edildi, iç çamaşırı tırı bile gönderdim. Kadınları ve Çocukları Koruma Derneği, Engelsiz Kardeşler Umudum Umut Olsun, derneği gibi dernekler birçok gönüllü bana destek verdi adını hatırlamadığım yüzlerce insan whatsapp gruplarından telefonuma ulaşıp beni aradı ve yardım göndermemi istedi ben bütün yardım çağrılarına cevap verip bölgeye tırlarca yardım sevk ettirdim.  Bu süreçte uyumaya yemek yemeye bile fırsat bulamadım, tek amacım enkaz da ki insanlara nasıl daha fazla yardımcı ola bilirim düşüncesiydi. Enkaz altında hayat üçgeninde çıkarılmayı bekleyen onca insan yardım beklerken ben nasıl duyarsız kala bilirdim. Evimde kalıp telefon trafiklerini yöneterek ihtiyaç sahipleri ile mağdurları buluşturdum. Ayni yardımlar dışında Tuğba Köksal sağlık personeli gönder mi istedi. Hemen sağlıkçı doktor, hemşire ve ATT arkadaşlarımla iletişime geçtim. 14 kişilik sağlık ekibi oluşturuş, yardım kuruluşlarından aldığım ilaçlar ve servis araçlarıyla ivedi Saman dağı Özel Deniz Hastanesine sevk ettim. Bizim ikinci öykümüz burada başladı ekibimin dünyaya getirdiği bebekler hayatın burada yeniden başladığını öğretti bana. Bir Kız bebeğe Esra isminin verilmesi en büyük hayalimdi. Enkaz altından günler sonra çıkarılmış insanlara yaptığımız müdahale ve onların hayata tutunmalarını sağlamak yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunun kanıtıydı. Canla başla tek amaçları tanımadığı insanlara yardım etmek olan ekim arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Teşekkür etmek istediğim o kadar çok gönüllü var ki hepsine sizin aracılığınızla sonsuz teşekkürler ederim. Tanımadığım insanlarla tanımadığımız insanlara el birliği ile hayatlarına dokunuşlar yapmak, o insanlara yardım götürmek  “sen insansın, insanlığı unutma!” (yazar Abbas Turan) nın sözüydü belki beni insanlara yardım etmek isteğini içimde kamçılayan. Bazen evde bilgi sayar ve telefonun başında binlerce insanın hayatına dokuna biliyorsunuz. Geçmiş olsun Türkiye’m, geçmiş olsun, başımız sağ olsun…” dedi.

( https://instagram.com/essrabilen?igshid=NzAzN2Q1NTE= )

Deprem bölgesinde bir hayata dokuna bilmek için yurt içinde ve yurt dışında binlerce insanımız tek yürek olup depremzedeler için can siper hane yardım etti. Esra Hemşirede bunlardan bir tanesiydi. Bu günlerde elbet geçecek tarih sizlerin bu koca yürekli davranışlarınızı asla unutmayacak iyi ki varsınız! Allah’a ısmarladık, hoşça kalın.

 

Aydın Benli

Siyaset Bilimci, Araştırmacı Yazar.

www.aydinbenli.com

Yorumlar

İlginizi çekebilir

ARTIK RAHATÇA UYUYABİLİRDİ

ARTIK RAHATÇA UYUYABİLİRDİ

Tema Tasarım | Osgaka.com