Ana Sayfa Can Kayacılar, Gündem, Köşe Yazıları 26 Ekim 2022 34 Görüntüleme

Virgin (Polifenol) Zengini Zeytinyağı “Can Kaynağı”

Gecenin 2’sinde uzun süredir kendisiyle haberleşemediğim ama hep orada var olduğunu bildiğim bir dostumdan bir makale geldi.. Makale, Dünya’nın en yüksek etki faktörü içeren dergisinden.. Nature’dan..

https://lnkd.in/dsEFQcnM

Makale diyor ki, “sadece virgin yani polifenol zengini zeytinyağı ölüme neden olan faktörlerin giderilmesinde etkili, normal zeytinyağı değil!”

Binlerce ama binlerce insana bakmışlar. O kadar detaylı bir çalışma ki..

Bu çalışma gibi daha binlerce bilimsel yayın var. Zeytinyağının değil, zeytinyağının içeriğindeki bileşenlerin sağlık üzerine etkili olduğuna yönelik. Çünkü zeytinyağı oleik asitçe zengin bir yağ aslında, tıpkı çoğu tohum yağı gibi (ayçekirdeği yağı mesela)..

O nedenle zeytinyağlarımız mutlaka “polifenolce” zengin olmalı diye de eklemiştim. Hatta oranlar bile vermiştim. Litresinde en az 500-1000 mg ve üzerinde polifenol olmalı diye..

Zeytinyağı elde etme ve üretim metodunun değiştirilmesi gerektiğini söylemiştim. Bir yol haritası çıkarmıştım. Zeytinleri dalından aldığımız gibi likit nitrojende dondurma, sonrasında dondurarak kurutma ve daha sonrasında da süperkritikte polifenol zengini çok özel bir zeytinyağı elde etme ve bunları analizleri ile hepimize suna suna paylaşma konusunda bir yol haritasıydı..

Yol haritasındaki harcamalar için aslında “yol arkadaşlığı” için (çünkü birlikte bir şeyler yapınca bu hayat güzel) biraz da maddi motivasyon desteği istemiştim. Hani konuya çok ilgiliyiz, birlikte bir şeyler yapalım diye 🙂 Aslında bir çok projeyi ekibimizle yapıyoruz, bu projeyi de hep birlikte yapalım diye.. Bir “hikaye” çıkardı ortaya. Yine öyle olacak.

O süreç ne oldu biliyor musunuz? Bir çok mesaj geldi. Destek oluruz, biz varız diye.. Ve sonrasında hepsi kayboldu.

Aralarından sadece bir kişi, yurtdışında yaşayan tek bir kadın anında ve hiç karşılık beklemeden destekte bulundu. Kendisinin muhteşem bir yaşam hikayesi var. Eğer isterse, kendisini de gururla açıklarım. Can, bu projede ben de varım dedi.. Bu gerçekten muhteşem bir şey.. İstediğim tam olarak buydu. (Bu arada bir kaç kişi daha elinden gelen desteği sunmak için yol haritası istedi ama imkanlar dahilinde yeterince destek olamadılar.. Onları yürekten kutluyor, tenzih ediyorum).

Hatta ne oldu biliyor musunuz? Zeytinyağı konusunda bazı insanlar “işte sen kimsin, ne diyorsun, bırak insanlar zeytinyağını istedikleri gibi üretsinler vs. diyerek açık açık yazdılar”. Elbette üretsinler.. Ama bu konuda bir farkındalık da oluşsun istiyorum.

Elimizdekilerin kıymetini bilmiyoruz. Zeytinyağı tüketimi için ülkemizde kişi başına günlük sadece 5 ml zeytinyağı düşüyor.. O kadar kıymetli. Ama bu kıymetin değerini bilmiyoruz. Kıymetli bir zeytinyağı elde etmek için harika bir metodoloji var.. Bunu uygulamaktan ibaretti aslında yapmak istediğim.

Bu konuda çok duyarlıyım. Bu arada tamam bu kadar yazıyorsun da, projeye ne oldu Can derseniz.. 🙂

Projeye elbette başlıyoruz!

Sonuçları paylaşacağım. 🌱

#Gelecek

Yorumlar

İlginizi çekebilir

HER DURAKTA BİR YOLCU

HER DURAKTA BİR YOLCU

Tema Tasarım | Osgaka.com