Ana Sayfa Can Kayacılar, Gündem, Köşe Yazıları 18 Ekim 2022 28 Görüntüleme

Antiviral Bitki: Cistus..

Gelecekte “antiviral” bitkilere daha çok ihtiyacımız olacak. Boğaz ağrısı, ateş, uçuk, viral enfeksiyonlar, grip, korona.. Daha sayamayacağım binlerce hastalığımızın altında virüsler yatıyor. Bakterilere karşı savaşımızı daha net bir şekilde verebiliyoruz ama virüslere karşı henüz o durumda değiliz.

O nedenle özellikle ülkemizde antiviral ajanlara çok ihtiyaç var. Ve cistus ya da laden otu olarak geçen bitki açık ara diğer antiviral olarak bilinen bir çok bitkiden daha güçlü. Bir de elbette kullanılabilir olması (tadı, acılığı) yönünden de oldukça etkili.

Cistus ülkemizde DOĞAL olarak yetişiyor. İnsanlar bu bitkiyi bildiğim kadarıyla topluyor. Bir kısmının yurtdışına gittiği bilgisi de geldi ama tabi teyit edemedim.

Cistus konusuna çok ama çok dikkatli bir şekilde eğilmeliyiz diye düşünüyorum. Tarımından, ürünlerde kullanılmasına kadar.. Hakkında çok bilimsel yayın da yok. Bu açıdan da değerlendirilebilir, bir çok bilimsel çalışmaya konu olabilir.

Biraz dikkatlerimizi bu bitkiye yoğunlaştırmalıyız. Bitkinin içeriği hakkında bilimsel olarak bir Türkçe yayını da sizlerle paylaşmak istiyorum: https://lnkd.in/dBnDKJMN.

Bana kalırsa tarımı, hatta dikey ya da topraksız tarımla üretimi gerçekleştirilmeli. Onun haricinde doku kültürü ile de üretimi sağlanabilir. Sürdürülebilir bir Cistus üretimine bu ülkenin ihtiyacı var. Bu konuda proje geliştirebilecek herkese de destek vermeye, birlikte hareket etmeye hazırız.

Bu bitkiden elinde olan, doğru yöntemlerle kurutulmuş olarak varsa doğrudan temin etmek isterim. Bu bitki hakkında bizler de bilimsel olarak çalışmak, ilgilenmek isteriz.

Saygılarımla

Yorumlar

İlginizi çekebilir

ARTIK RAHATÇA UYUYABİLİRDİ

ARTIK RAHATÇA UYUYABİLİRDİ

Tema Tasarım | Osgaka.com