Ana Sayfa Gündem, Köşe Yazıları, Turan Ekinci 15 Şubat 2023 32 Görüntüleme

AKIL VE İNSAN

Allah korusun…

Hepimizin ağzında olan bir kelimedir değil mi “Allah korusun”

Ne zaman bir felaket yaşansa ne zaman bir sıkıntı hissedilse ne zaman bir şeyler ters gitse veya istediğimiz bir şeyin olma ihtimali riske girse ilk dilimizden dökülen kelimedir “Allah korusun!”

Ama hiç düşündük mü, kâinatı yaratığına ve her canlıya hükmettiğine inandığımız Allah koruyacağı felaketi neden versin. Tanrıyı psikopat bir ruh halindeki varlık olarak algılayan bir beyin ancak bunu düşünebilir değil mi? Yaratıcı bir güve inanıp onun doğadaki her şeyi yaptığına inandıktan sonra tutup “Ey Tanrım bizi kendi felaketinden koru, kurtar!” demekten daha mantıksız ne olabilir.

Oysa sağlık engeli dışında insanlara tüm canlılardan farklı olarak verilen iki şey var: Akıl ve fikir.

Hal böyle iken doğa milyonlarca veya milyarlarca yıldır kendi akışında iken sana verilen akıl doğrultusunda doğaya uygun yaşamayı ısrarla reddederek tamamen “Bizi sen yarattın sen koru” gibi asla mantığı olmayan bir dua ile hayata devam etmek tüm felaketlerin karşısında bile bile ölüme gitmek demek değil midir? Sana verilen akıl ile, hayatını tehlikeye atmayacak tedbirleri almayacaksın, fay hattına -hem de- en kalitesiz malzeme ve planla yerleşim yeri yaptıracaksın, selin gelip götüreceği hemen hemen garanti iken dere yatağına ev yapacaksın, kemerini, teçhizatını  takmadan, zerre iş güvenliği tedbirlerine uymadan  yüksek binalarda veya benzeri yerlerde çalışmaya kalkacaksın, yeterli güvenliği sağlamadan maden kazacaksın, çeşitli siyasi kazanımlar için suçluyu affedeceksin, görmezden geleceksin, kaçak binalara izin vereceksin ya da yapacaksın, hız kurallarına uymayacaksın, ucuza gelsin diye yaptığın her malzemeden kısacak veya çalacaksın, çalanlara göz yumacaksın, hesaplı diye sahte gıda ürünlerini alacaksın veya yapacaksın ve daha bunun gibi binlerce örnek verilebilecek hususlarda aklını fikrini kullanmayacaksın, sonra da yedi yirmi dört “Allah korusun!” diyerek çırpınacaksın.

Yok sevgili kardeşim! İnandığın tanrının böyle bir planı yok emin ol; öyle olsaydı sana o aklı vermezdi. Bilerek kullanmadığın aklın zafiyeti karşısında tutup “bu imtihan dünyası” diye kendini kandırdığın sürece sürekli birilerinin seni korumasını beklemek sözde inandığın tanrıya da bir nevi inanmamaktır.

Lütfen artık her konuda aklınızı fikrinizi kullanın ve aklınızla alay ettirmeyin. Hiçbir tedbiri almayıp yaşadığımız tehlikeleri “kader, mukadderat” diye geçiştirdiğiniz sürece felaketler durmayacağı gibi ölmeye devam edeceğiz demektir.

Aklımızı kullandığımız ve felaketlerin can almadığı günler dileğiyle sevgilerimle.

Turan Ekinci

İnstagram: turanekinci.5560

 

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com