Ana Sayfa Aydın Benli, Gündem, Köşe Yazıları 12 Eylül 2022 26 Görüntüleme

’ÖĞRETMENLERİN SINAV KORKUSU

Öğretmenlik meslek kanunu ile eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemeleri düzenlemiştir. Bu kanun ile öğretmen, Uzman öğretmen ve Başöğretmen olarak kariyer olanağı getirmiş ve maaş ek göstergeleri 3600 yükseltilmiştir. Öğretmenlik kutsal bir meslektir ve toplumun gelişim ve şekillenmesinde en büyük rolü öğretmenlerimiz alır.

Bir çocuğun hayatta en büyük şansı iyi bir öğretmene denk gelmesiyle başlar. Bana göre Öğretmenlik Meslek Kanunu yerinde ve hatta çok geç kalınmış bir kanundur.  Kopya çekerken yakalanan öğretmenleri hatırlayalım. ‘’Ankara’da bir ilkokulda müdür yardımcısı olarak görev yapan A.B. girdiği müdürlük sınavında kopya çekerken yakalandı. İç çamaşırına sakladığı telefonla sınava giren A.B. soruların fotoğrafını çekip, kopya için kurduğu ‘Ahde Vefa’ isimli WhatsApp grubuna gönderdi. Fakat telefonun sesini kapamayı unutunca yakayı ele verdi. 2021’’ Bunun gibi birçok kopya haberi haber sitelerinde var.

Öğrenemeyen öğrenci yoktur, öğretemeyen öğretmen vardır. Bir sınıftaki öğrencilerin başarılı olmaları, onların hazır bulunuşluk düzeylerine uygun olan öğretim hizmetinin sağlanmasına ve onlara ihtiyaçları kadar zaman verilmesine bağlıdır. Bir ünite öğrenilmeden diğer üniteye ya da konuya geçilmemelidir…

Benjamin Bloom.

Üçüncü sınıfa kadar okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler biliyorum. Üniversite sınavlarında başarı gösteremeyen okullar biliyorum. Öğretmenlik meslek Kanunu ile bu sorunlar ortadan kalkacaktır.

Bazı sendikalar öğretmenleri polisle sokakta karşı karşıya getirmiş, bu kanunu protesto ettirmiştir. Çünkü üçüncü sınıfa kadar bir çocuğa okuma yazma öğretemeyen öğretmen bu sınavda başarısız olacaktır. Müdürlük sınavında kopya çekerken yakalanan öğretmen bu sınavda başarısız olacaktır. Öğretmenler odasında ‘’-hocam yinemi uzmanlık sınavını veremediniz?’’ konuşmalarına maruz kalacaktır.  Her kayıt döneminde veliler okul idaresinden ‘’bizim çocuğu başöğretmenin ya da uzman öğretmenin sınıfına verin’’ denileceği için başarısız öğretmenler başarılı öğretmenlerin seviyesine ulaşa bilmek için daha çok çalışıp daha çok araştırmak zorunda kalacaktır. Bu nedenlerden dolayı maaşlar herkese eşit olsun ama sınav olmasın başarısız öğretmen ile başarılı öğretmen aynı maaşı alsın mantığıyla sınavdan korkuyorlar diye düşünüyorum.

Ben bu makaleyi yazıyorsam bana okuma yazmayı ve bilgiyi, öğretmenlerim öğrettiği için yazıyorum. Allah O öğretmenlerimden razı olsun. Çalışkan başarılı öğretmenlerimizin hakları bu kanun ile kendilerine verilmiştir diye düşünüyorum. Keşke atanamayan market zincirlerinde kasiyerlik yapan öğretmenlerin atanmaları için mücadele etselerdi. Halk eğitim çalışanlarının kadro almaları için mücadele etselerdi. Ücretli öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesi için mücadele etselerdi. Derse girmediği halde ek ders ücreti alan okul idareleri için mücadele etselerdi. Okullarda öğretmen kayıran, haksızlık yapan okul idarecilerinin yetkilerinin azaltılması için mücadele etselerdi. Sınavsız müdür, müdür yardımcısı olarak atanan torpilliler için mücadele etselerdi. Kapalı köy okullarının tekrar açılması için taşımalı sistemin kaldırılması için mücadele etselerdi. Eğitim sisteminde ki eksiklikler için mücadele etselerdi diye düşünüyorum.

Öğretmenlik Meslek Kanunu yerinde ve çok önemli bir kanundur, bu kanun ile öğretmenlik mesleği hak ettiği maaş ve itibara kavuşmuştur. Bu kanuna karşı çıkanlar ise bilgi ve kapasiteleri yetersiz olanlardır diye düşünüyorum. Şehit ve gazi öğretmenlerimizi bu vesile ile minnet ve şükranla anıyorum. Yeni Eğitim ve öğretim yılı bütün öğretmen, öğrenci ve velilerimize hayırlı olsun. Allah’a ısmarladık, hoşa kalın.

                                                   Aydın Benli

                                    Siyaset Bilimci. Araştırmacı Yazar.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Türkiye’nin Prebiyotikleri

Türkiye’nin Prebiyotikleri

Tema Tasarım | Osgaka.com