Ana Sayfa Canan Şengül, Gündem, Köşe Yazıları 1 Mart 2023 30 Görüntüleme

KÜÇÜK RESİM HER ŞEYİ ELE VERİR

Bizim milletimize özgü bir umursamazlık mı bu; yoksa insanoğlunun tabiatı mı böyle? Yani kaderci olmak. Oysa biz her zaman vurdumduymaz değil miydik? Kendi canını önemsemeyen başkalarının canını önemser mi sizce?

Her zaman dar çerçevede düşünürüm, resmi büyütmeye gerek yok küçük resim her şeyi ele verir.

Dün polikliniğime gelen bir hastadan bahsedeyim size. Yıllardır sigara içen ve 50 yaşını devirdikten sonra öksürük, nefes darlığı şikâyetleri ile gelen bir hastaydı. Hastanın tavrı bir sıkıntı çıkmaz ise sigara içmeye devam edeceği yönündeydi. Kafasındaki sıkıntı kavramı kanser şüphesinden ibaretti. Bir yandan da; isterse sigarayı kolaylıkla bırakabileceğini söylüyordu. Hekiminin ona sigarayı bırakmasını söylemesi yeterliydi. Aslında hasta sadece kanser olmaktan korkuyordu. Çünkü kanserin öldüreceğini düşünüyordu. Başka hastalık tanıları alması onu korkutmuyordu.

Tetkikler neticesinde KOAH tanısı koydum ve kanser olmadığını, ancak hava yollarının orta derecede daraldığını söyledim. Hasta bir nefes aldı, rahatlamıştı, çünkü onun tek korkusu kanser olmaktı. Hâlbuki KOAH da kanser kadar ciddiye alınması gereken bir durumdu. KOAH lı bir akciğer zemini sigaradan etkilendiğini ve bu zeminde kanser gelişme potansiyeli olduğunu gösterirdi. Yani hastamın akciğer temelleri artık sağlam değildi. Zemini oynamıştı ve önlem alınması gerekirdi. Bu önlem artık sigaradan temelli vazgeçmek olmalıydı. Maalesef bu hastamın polikliniğimden çıkar çıkmaz kanser değilim ya nefesim daralsa ne olur diyerek sigarasını içmeye başlayacağından emindim.

Şimdi; gelin bakış ölçeğimizi büyütelim. Kendi sağlığına adam sendecilik gözüyle bakan bir kişinin evinizi inşa ettiğini düşünün. Elbette ki 7 şiddetindeki bir depreme dayanıklı bir bina yapmaktansa ayakta durabilecek seviyede binalar inşa etmek işine gelir. Mantığımız kökten öldürmedikten sonra temellerimizin biraz bozuk olmasında sakınca yoktur şeklinde işler. Buradan çıkaracağınız sonuç; kendi sağlığını düşünmeyen başkalarının daha sağlıklı ve iyi koşullarda yaşamasını asla düşünmez olmalıdır. Bu durumda; kontrolü işin gerçek uzmanlarına bırakmanın daha sağlıklı sonuçlar vereceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

Sağlıklı kararlar alınan, yaşam kaygısının olmadığı güzel günler geçirmeniz dileğiyle…

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com