Ana Sayfa Aydın Benli, Genel, Köşe Yazıları 30 Eylül 2022 16 Görüntüleme

‘’ŞİRİN İLÇE KULU’’

Konya ilimizin en güzel ve şirin ilçesi Kulu’dan bahsetmek istiyorum; Tarihi Cilalı Taş Devri’ne dayanan, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Galat, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerini yaşamış. 1600’lü yıllarda, Kulupoğlu Mustafa Bey (Kulu Beyi) ve beraberindeki aileler, Afyon Karabağ dolaylarından kaçak olarak buraya gelirler ve ilk yerleşimi kurarlar. Aslında ilk yerleşim yeri demek pek de doğru olmaz çünkü Osmanlı döneminde burada Ateken oymakları yaşamaktaydılar. 1642 yılında Osmanlı zamanında, Turgud ve Bayburd Kureyşözü bölgeleri birleştirilerek oluşturulan yere “Kulu” ismi verilmiştir. Kulu ismini, göçebe bir toplumun lideri olan “Kulubey” den almıştır. 1950 yıllarında Muş havalisinden göçenler de ilçeye yerleşmiştir. 1954 yılında ilçe olur. İç Anadolu Bölgesi’nin ortasında Konya iline 150 km Ankara iline 100 km olan bir ilçedir. İsveç’de çok sayıda Kululu yaşamaktadır. Hatta: 1986 yılında bir suikast sonucu öldürülen İsveç Başbakanı Olof Palme’nin ismi, İlçe merkezindeki bulvar ve bazı parklara verilmiştir. Evet, yurt dışında çalışan gurbetçilerin gelmesiyle ilçenin nüfusu yaz aylarında iki katına çıkmaktadır. İsveç’te 50 bin civarında Kululu bulunduğu ve bunlardan 40 bin kadarının aynı zamanda İsveç vatandaşı olduğu söyleniyor.

Kulu’da görülmesi ve gezilmesi gereken iki tane önemli gölü vardır.

Düden Gölü; Tuz gölünün kuzey batısında, ilçe merkezinin 5 km doğusundadır. Göl, Değirmenözü çayı ile beslenir. Burada, yapılan tespitlere göre 183 çeşit kuş türü olduğu anlaşılmıştır. Göl denizden 950 metre yüksektedir. Kulu deresi ve çevredeki küçük pınarlarla beslenir. Suları hafif tuzludur. Bu yüzden hem flamingo, kılıçgaga gibi tuzlu su kuşlarının hem de tatlı su kuşlarının göl çevresinde barınmasını sağlamaktadır. Göl, su kuşları için üreme ve göç yeridir. Afrika’ya giden kuşların göç yolu üzerindedir. Göç eden kuşlar, dinlenmek üzere buraya gelirler.

Gökgöl – Kozanlı; İlçe merkezinin 20 km batısındaki Kozanlı yakınlarındadır. Göl Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Burada: yüzlerce hektarlık çayır ve bataklık vardır. Hatta kuş gözlemcileri için bir “Kuş Gözlem Evi” bulunmaktadır. Kuşlar yanında, gölde dünyada sadece burada yaşayan bir balık türü (Cobitus Evreni) yaşamaktadır.

Kulu’da gezilmesi gereken yerler arasında mağaralarda var. Kulu’ya bağlı Kozanlı, Yaraşlı, Altılar, Dipdede, Karacadere, Karacadağ, Canımana Mahallelerinde bulunan mağaralar ziyaretçilerini eski çağlara götürüyor. Doğal güzelliği ile küçük küçük mağaraların olduğu ilçede, mahallelerin içinden gidilerek kolayca ulaşılabiliyor. Küçük odacıkların olduğu mağaralar, burada yaşayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların uğrak yeri haline gelmiş. Çevre köylerinde hayvanların buraya gelerek konaklandığı ve bu mağaraların görsellik açısından bozulduğu görülüyor.

Kulu gastronomi kültürü olarak da tadılması gereken Konya, Ankara ve İsveç yemekleriyle ziyaretçilerine yemek ziyafetleri sunuyor. Dünden bugüne etli ekmekten, bamya çorbasına, kebaplardan, pizzalara kadar her damağa hitap eden lüks ve sade lokantalarıyla tam bir başkent havası katıyor.

Kulu ilçesinin yerleşim alanı modern bir tatil beldesini andırmaktadır.  Kulu’yu baştan başa kuşatan modern bir kanal, yayalar için yürüme yolu ve bisiklet yoluyla sizi karşılıyor. Şehit Er Arif Mutlu parkı ve uzun kanalıyla bisiklet süreceklere büyük hizmet sunuyor. Alış veriş için süper marketler ve mağazalar ucuz ve kaliteli her türden ürün sunuyor. Yüzme havuzundan, spor komplekslerine, yeni ve modern devlet binalarına kadar her türlü olanak Kulu halkının hizmetine sunulmuş.

Kulu’yu,  Modern bir şehir yapan, Kulu Belediye Başkanı Murat Ünver ve Ak parti Kulu ilçe başkanı Mehmet Karaca hizmette sınır tanımıyorlar. Gönül belediyeciliği tam olarak Murat Ünver, namı değer ‘’Efsane Başkan’’ ile Kulu’da hayat bulmuş. Öğrencilerin barınmasından, bursuna, spordan, sağlığa, kültürden ekonomiye, sokak hayvanlarının bakımından, yeşil şehirciliğe tam anlamıyla Kulu Avrupa’da ki muadilleriyle yarışır konuma gelmiş. Geçtiğimiz günlerde Kaplıca Cenneti, şifanın başkenti Haymana ilçesi ile Kulu ilçesi kardeş şehir oldular,  kültürel ve akrabalık bağlarını tescillediler. Türkiye’de örnek belediye olarak aday göstere bileceğim en başarılı belediye Kulu Belediyesi ve örnek Belediye başkanı da Murat Ünver’dir.  Kulu belediyesi misafirlerini bekliyor.

Şirin ve mert Kulu’yu kısa da olsa anlatmaya sizlere tanıtmaya çalıştım, gezilecek görülecek yerler listenize eklemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Allah’a ısmarladık, hoşça kalın…

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com