Ana Sayfa Genel 29 Ağustos 2021 23 Görüntüleme

Yozgatlı Kadınlar Üretim İçin Kooperatifleşti

Kooperatif üyeleri sadece kadınlardan oluşan Sürmeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi  Ağustos ayı başında Yozgat’ta resmi olarak kuruldu ve ilk genel kurulunu gerçekleştirdi. Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde Gülşen IŞIKSAL, Yönetim Kurulu Üyelik görevlerinde ise İlknur ÜNAL ve Dilara KARAKOÇ yer aldı. Yozgat ili Merkez ilçesinde kurulan kadın kooperatifi, Merkezin ilk kadın kooperatifi olma özelliğini taşıyor.

Kooperatif Proje Koordinatörü, Merve TÜRKER’in yaptığı açıklama;
“Yozgat Merkezde S.S. Sürmeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi dışında kurulmuş bir Kadın Girişim ve İşletme Kooperatifi bulunmamaktadır. Kadınların emeklerinin üretim sürecine dâhil edilmesi bölgesel gelişme ve kadının toplumdaki yeri açısından önem arz etmektedir. Kırsal alanlarda iş yükünün büyük bir çoğunluğu kadınların üstündedir. Kırsal alanda yaşamın kaynağı olan kadın, doğal üretimin ve tüketimin, geleneksel kültürün, yöreye özgü yiyecek ve el sanatları üretiminin sürdürülmesinde başat rol oynamaktadır. Çalışabilir kadın nüfusunun, özellikle kırsal alanlarda, çalışma hayatına katılım oranının arttırılması hem ulusal hem de bölgesel olarak ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması açısından çok önemlidir. Kadınların çalışma sürecine dâhil olması ile kadının konumu ve sosyo-ekonomik rolünde de değişim gözlenecektir. Kadının varlık ve etkinlik alanını kapalı aile yapısından çıkarıp, aileyi de geliştirici süreçlere yöneltmektedir. Kadın, sadece aile ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretimde bulunmak yerine çalıştığı, kurduğu ve işlettiği işletmeler aracılığıyla üretimini değerlendirebilmekte ve geliştirebilmektedir.
S.S. Sürmeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 2022 yılı içerisinde üretimine başlayacaktır. Kooperatif üyesi kadınlarımız gerekli istiridye yetiştiriciliği eğitimini almışlardır. Tesiste ilk olarak yıllık yaklaşık 165 ton istiridye mantar üretimi gerçekleştirilecektir. Üretilecek mantarın gerekli pazar araştırmaları tamamlanmış olup pazar sorunumuz bulunmamaktadır. Projemizin akabinde ise peyzaj bitkileri, misel, fide fidan üretimi, tıbbi aromatik bitki üretimi planlanmaktadır. Üretimi geçekleştirecek arkadaşlarımızın tamamını kadınlar oluşturacaktır. Üretim, pazarlama ve satış planlanmış olup bütün aşamaları kadınlar takip edecektir. Yozgat ilinde bir ilk olmak ve kadınlarımızın tamamına örnek olmak istiyoruz. Kooperatifimiz ve projemiz sayesinde Yozgat ilinde yaşayan kadınlarımızın sosyo-kültürel ve ekonomik gelişimlerine katkı sağlamak istiyoruz. Üretimlerimizin çok yakın zamanda başlayacağını öngörmekteyiz. Çalışanlarımızın, dezavantajlı kadın guruplardan oluşması için devlet kurumlarımız ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Tesisin üretime geçmesi ile birlikte kadın istihdamı da artacaktır. Kadınlar olarak bu işi başaracağımıza inanıyoruz. Bize bu yolda destek veren, yalnız bırakmayan, kadınların sosyo-ekonomik ve kültürel gelişimini destekleyen ve kooperatifimiz ile sürekli ilgilenen kıymetli devlet büyüklerimize kadın arkadaşlarımız adına teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com