Ana Sayfa Genel, Köşe Yazıları, Kültür&Sanat, Prof.Dr.İnanç Özgen 27 Mart 2023 36 Görüntüleme

NUH TUFANININ YAZILI TARİHİ

Nuh Tufanının yazılı tarihi ile ilgili ilk bilgilere Tevrat’ta rastlanıldığı sanılmaktaydı. Bu konuda Kıymetli Tarihçi Muazzez Hilmiye Çığ hocamızın, “Kur’an, İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni” ile ilgili yazılan eserde çok ilginç saptamalar mevcutdur.

Ninova’da yapılan kazılarda, Asur Kralı Asurbanipal’ın Kütüphanesi içinden çıkan tabletler 1872 yılında çözümlenince, bu tabletlerde yazılanlara göre Gılgamış’ın büyük tufandan kurtulup, Tanrılar tarafından ölümsüzleştirildiğini söylüyor.

Bu efsanede; insanların çoğalmasından dolayı, Tanrı’nın bu şamatayı artık kaldıramadığı ve insanları büyük bir tufanla ortadan kaldırmaya karar vermesi, Bilgelik kralının buna üzülerek, Utnapiştim adını verdikleri kimseye ulaşarak, büyük bir gemi yapmasını söylüyor ve gemiyi nasıl yapması gerektiğini tarif ediyor.

Adamda bu tarife uyarak gemiyi 7 günde yapıyor. Gemi yapımında şenlikler yapılıyor. Utnapiştim geminin içerisine akrabalarını, sanatçılarını, evcil hayvanlarını ve ailesini dolduruyor. Sonra tufan çıkıyor ve Tanrılar bile bu Tufan’dan korkar hale geliyorlar.

Tufan; 6 gün, 6 gece sürüyor ve 7. Günün sonunda gemi Nisir dağı dedikleri yere oturuyor. Çeşitli kuşlar uçurularak kara keşfi yaptırılıyor. Tanrı Enlil insanları ve hayvanları görünce kızıyor. Bunları kim kurtardı diye isyan ediyor. O anda Bilgelik tanrısı ona kızarak affetmesini sağlıyor ve ölümsüzlük diyarında onların yaşamasına olanak sağlıyor.

Tevrat’ta ise bu konu çok uzun geçiyor. İnsanların fena halde bozulduklarını gören Tanrı onları cezalandırmaya karar veriyor. Nuh Tanrı’nın bu düşüncesini bildiğinden Tufan için bir gemi yapmaya karar veriyor. Geminin nasıl yapılacağı ve yanına neler alması gerektiğini Tanrı Nuh’a anlatıyor. Bu kısım sümer tabletlerdeki kısım ile aynı. Nuh söyleneni yerine getiriyor.

Tufan başlıyor ve 40 gün sürüyor. Yeryüzünde her şey kayboluyor. Sular 150 günde azalıyor. Gemi 7 ayda ve ayın 17. Gününde Ararat dağına yani Ağrı dağına oturuyor. Yine burada da Sümer tabletlerinde geçtiği üzere Nuh bir kuşu (kuzgun) salıyor arkasından iki güvercin. Üçüncü kuşta gelmeyince karaya çıkıyorlar. Kurbanlar kesiliyor.

Rab, hoş kokular duyunca bir daha Tufan yapmamaya karar veriyorlar. Nuh Tevrat’ta belirtildiği üzere 950 yıl yaşayıp ölüyor.

Kur’an’da ise bu hadise Ankebut suresinde geçiyor. Nuh’un kavmiyle olan konuşması, onları uyarması, iman edenlerin onunla beraber gemiye girmesi gibi olay dizini anlatılıyor. Yine Nuh’un Tevrat daki gibi 950 sene yaşadığı da ve bunun ibret vesikası olduğu bildirilmektedir.

Sonuç olarak üç farklı kaynakta benzer ifadelerle Nuh olayını kaleme almıştır.

Bu üç kaynağın da bu kitapta geniş ve kronolojik olarak verilmesi önemli bir hadisedir. Kutsal metinlerde adı, tanrı, rab veya Allah olur, bu hadiselerin az çok farklıklarla metinlere yansımış olması da oldukça önemlidir.

Sağlıcakla kalın.

Kaynak: Çığ, M.İ, 2015. Kur’an, İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni. Kaynak Yayınları. 136 s.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Elimiz Kolumuz Bağlı

Elimiz Kolumuz Bağlı

Tema Tasarım | Osgaka.com