Ana Sayfa Genel 22 Ağustos 2021 21 Görüntüleme

Türkiye’de sadece Bilecik’te Üretilen Şerbetçiotunun Hasadı Başladı

Türkiye’de sadece Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde 3 bin dekar alanda üretilen ve genellikle ilaç ve içecek sanayisinde kullanılan şerbetçiotunun hasat etkinliği başladı. Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde üretilen şerbetçiotu aynı zamanda ilçe halkınında önemli geçim kaynaklarından birisi.

Türkiye’de Pazaryeri ilçesinde ve bazı ilçelerde üretimi yapılan şerbetçiotunun sadece dişi çiçeklerinden (koza) faydalanılıyor. Üreticiler için önemli gelir kaynağı olan şerbetçiotu, daha çok buğday, arpa ve ayçiçeği üretiminden başka hiçbir tarla bitkisinin yetiştirilmediği bölgede küçük aile işletmeciliği olarak yapılıyor. Sarmaşık gibi tırmanıcı özelliğe sahip olan ve yaprakları tam veya parçalı, çiçekleri açık yeşil renge sahip şerbetçiotu, ilaç ve içecek sanayisinde kullanılıyor.

Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş  1970 yıllarında şerbetçiotu üretiminin ilçede başladığını ve halen devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
”İlimizde 11 köyde üretim yapılmaktadır. ‘Aroma’, ‘Ege’, ‘Erciyas’, ‘Brewers Gold’ ve ‘Pazaryeri’ çeşitleri üretiliyor. Yaklaşık 3 bin dekar alanda üretim yapılmaktadır. Dekar başına 600-700 kilogram verim alabiliyoruz. Pazaryeri ilçesinde 500 çiftçimiz, diğer köylerimizle birlikte 580 civarında üretim yapıyor. Yaklaşık 2 bin ailemiz buradan geçimini sağlıyor, onların dışında da mevsimlik tarım işçilerimizin de istihdamı sağlanıyor. Ülkemize ekonomik katkı sağlamış oluyoruz. Sözleşmeli üretim yapılıyor. Üreticimizi ürettiği ürünü mutlaka garanti altına almış oluyor. Son yıllarda iyi bir fiyat ile üreticimiz ürününü satmaktadır. Üreticimiz, rekolteden ve fiyatlardan memnun.”

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com