Ana Sayfa Aydın Benli, Genel, Köşe Yazıları 6 Mayıs 2023 31 Görüntüleme

En Çok İsraf Ettiklerimiz

En çok neyi israf ederiz düşündünüz mü? Ekmeği, suyu, parayı tahmin ediyorum ilk aklınıza bunlar geldi. Bunları da israf ederiz ama en çok soyut kavramları israf ederiz, hunharca ve geri gelmeyecek şekilde. Aşkı, sevdayı, zamanı ve en önemlisi sağlığımızı israf ediyoruz.
Gönlü Polatlı Gülveren deresi lağımına dönmüş insancıkları değmeyecek sevgi ile severek sevgimizi israf ediyoruz. Çıkarcı insanları, insan kullanmasını gelir kapısı yapmış esfelisâfilinleri (aşağılıkların aşağılı), severek sevdamızı hunharca israf ediyoruz. Sonrasında yıkılan umutlar, yok olan hayaller ve kocaman bir hiç elde kalan. Enkaza dönmüş yıkıntıdan kurtulmak için geçen günleri, psikologlara harcanan paraları ve başka insanlara olan güvenimizin yok olması bizim büyük israfımız oluyor.
Âdemoğlu gaflet ve riya nedeni ile en çok içine düştüğü hatalardan biri de zaman israfıdır. Zaman akıp gidiyor, geri gelmeyecek, geri gelmesi ve telafisi imkânsızdır zamanın. Saçımıza düşen aklar, saatimizin sürekli ileri doğru gitmesi israf ettiğimiz zamanı bize hatırlatsa da boş vermişlikle hunharca israf ediyoruz. Geçen zaman gençliğimizi, güzelliğimizi ve hatta hayatımızı yavaş yavaş bizden alıyor. Zamanımızı ne için tüketiyoruz? Zamanımızı nerede tüketiyoruz? Bu soruların cevabı israfın büyüklüğünü ortaya çıkaracaktır. Arkamıza dönüp baktığımızda zamandan bize kalan anılar ve yaşanmışlıklardır. Cenâb-ı Hak Asr Sûresi’nde: “Asra (zamana) yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak îmân edip sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnâdır.” (el-Asr, 1-3) buyurmaktadır. Zaman Yüce Allah’ın bize hediye ettiği akıldan sonra en büyük nimetlerdendir.
İsrafın bana göre en büyüğü sağlıktır, sağlığımızı hele ki gençliğimizde bilinçsizce israf ederiz, yaşlandığımızda bunun bedelini büyük pişmanlıkla ödemiş oluruz lakin iş işten çoktan geçmiştir. Sevilmeyecekleri sever soğukta bekler hasta oluruz, bir biri ardına yakılan sigaralar, şerefsizliğine tokuşturulan içki kadehleri, aklımızdan çıkarmak için tüketilen ilaçlar, çalınmış hayallerin kazanılması için uykusuz geceler ve bunalar gibi nedene bağlı sorunlar için kullanılan psikiyatrik ilaçlar ve saymakla bitmeyecek nedenlerle sağlığımızı elimizle bozar sonra pişman oluruz. Tükettiğimiz sağlık bozucu gıdalar, keyif yapsın diye tüketilen sentetik maddeler, hava atmak için içilen içkiler, ucuz diye aldığımız her türlü gıda maddeleri ve saymakla bitmeyecek bu tür alışkanlıklarla sağlığımızı israf ederiz. Sağlığımızı tekrar kazanmak için doktor doktor gezer şifa ararız. Zamanımızın büyük bir bölümünü para kazanmak için harcarız sonra kazandığımız para ile de bozulan sağlığımızı iyileştirmek şifa bulmak için harcarız. Bu döngü israfın en büyüğüdür ve telafisi yoktur. Sağlığınızı israf etmemek için kötü alışkanlıklardan uzak durun, kaliteli bir hayat yaşamak isterseniz önce sağlık tasarrufuna başlayın.
Güveni israf ediyoruz, verilen ama yerine getirilmeyen sözlerle, ağlamak için baş koyulan omuzun celladımızın omzu olduğunu anladığımızda huzuru israf ediyoruz. Her sözü yalan olmuş hayal alıp, hava satan MİTOMAN insanlar yüzünden, İnsanlara olan sevgimizi ve inancımızı israf ediyoruz.
En çokta kendimizi israf ediyoruz, sevmeyerek, kendimize değer vermeyerek. Aynaya baktığımızda gördüğümüz insanı israf ediyoruz, sonradan hayatımıza girip çıkan değersizlere karşı. Allah’a ısmarladık, hoşça kalın.
Aydın Benli
Siyaset Bilimci. Yazar
İnstagram: yazar_aydinbenli

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com