Ana Sayfa Genel, Köşe Yazıları, Prof.Dr.İnanç Özgen 3 Haziran 2023 15 Görüntüleme

Alışmışlığın Dışında Hedefler

Ikıgai rehberinde Şinkanşen etkisini anlatırken bu kelimenin sözlük anlamını söylememiştik. Tam manasıyla bu kelimenin anlamı yeni hattır. Yani Japonya da hızlı trenin icadına giden yolda her şeyi baştanbaşa değiştirmeyi makul kılan bu etki, trenin ana hattından geçeceği güzergâhtaki tünele kadar olan mesafedeki her şeyi değiştirmeyi amaçlar.

Bu hedefleri büyütmek ve hedefe ulaşmak için yapılacak en önemli çabanın alışılmış lığın dışına çıkmak olduğunu ve bu doğrultuda hedefler koymanın önemli olduğunu belirtiyor rehber. Silikon vadisi sermayedarı Peter Thiel’in şu sözü önemli bir stratejiyi ortaya koyuyor.

“On yıl içinde ulaşacağınızı düşündüğünüz bir hedefiniz varsa şayet, bunu gerçek kılmak için oluşturacağınız en iyi strateji, bu hedefe bir yıl içinde nasıl ulaşacağınızın yollarını aramaktır.

Yani ulaşmayı hedeflediğiniz noktaya beklenenden çok daha kısa sürede ulaşmak önemlidir.

Günlük hayatımızda mesleğinizle ilgili hangi alanda Şinkanşen etkisi oluşturmak istersiniz?

Örneğin bir akademisyen için yükselme kriterlerini göz önüne alalım. Belirli sürelere bağlı kalmak şartıyla kaç yıl içinde öğretim üyeliği basamağını bir üst kategoriye taşımak için hangi çalışmaları yapmalıyım, yayın sayımı nasıl artırabilirim, impakt faktörü yüksek bir dergide yayın yapmam kaç yılı alır ve bu süreyi ben nasıl öne çekebilirim? Hangi projeyi yapar isem daha çok fayda ve bilimsel çıktı sağlayabilirim? gibi soruları kendimize sorabiliriz.

Ya da bir futbolcu gözüyle, ben üçüncü lig de futbol oynarken, kaç yıl içinde en üst kategoride oynayabilirim ve dikkati nasıl üzerime çekebilir, yeteneğime olan güveni sağlayabilirim?

Bu ve buna benzer örnekleri hedeflerimiz doğrultusunda kendimize sorabilir ve verdiğimiz yanıtlarla kendi yetkinlik alanımızda işlerimiz açısından ivme kazanabiliriz. Yeter ki inanalım.

Kaynak: Ikıgai Uygulama Rehberi. Indigo Yayınevi, 254 s.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Fastest plane in the world

Fastest plane in the world

Tema Tasarım | Osgaka.com