Ana Sayfa Can Kayacılar, Ekonomi, Köşe Yazıları 19 Mart 2023 27 Görüntüleme

CAN’DAN SÜPERKRİTİK ALTIN ÖĞÜTLER

Türkiye ne üretirse kazanır? Epey zamandır bu konunun detaylarını çalışıyorum. Türkiye’nin hangi şehri, hangi tarımsal/bitkisel ürün üretiminde daha kritik öneme sahip? Bu konuda deyim yerindeyse istihbarat topluyorum.

🇹🇷 Aslında hepimizin bildiği şeyleri biraz farklı bir yorumla sizlere söyleyeceğim. Ülkemizin Trakya Bölgesi, Edirne ve civarı özellikle Ay çekirdeği ile biliniyor. Ay çekirdeğinden sadece yağ değil, protein ve lif üretecek çok güçlü tesislerin bu bölgede olması gerekiyor. Yani süperkritik teknolojisi ile yağ, kalan posadan protein ve lif eldesi tesisi..

🇹🇷Adapazarı denilince benim aklıma “bal kabağı” geliyor. Burada bal kabağından bal kabağı çekirdeği yağı tesisi, kalan posadan da mutlaka bal kabağı çekirdeği proteini tesisi kurmak gerekiyor.

🇹🇷 Çanakkale dediğimizde benim aklımda “zeytin yaprağı” geliyor. Türkiye diyabetle, kalp-damar hastalıkları, kanser ile savaşırken, Avrupa Birliği zeytinyağlarını nasıl zenginleştiririz diye AB Projeleri yürütürken, biz henüz Çanakkale’ye Zeytin Yaprağından Oleuropein ve Zeytin Polifenolleri elde edebilecek bir “Süperkritik Ekstraksiyon Tesisi” kurmamışız.. Kurmalıyız.

🇹🇷 Afyonkarahisar, Haşhaş Üretiminde Dünya’nın sayılı yerleri arasında. Haşhaş Tohumu Yağı, ve yağı alınmış posadan haşhaş bitkisel proteinleri süperkritik teknolojisi ve eklentileri ile üretilebilecek bir şey. Henüz yapmamışız. İnanılmaz değerli.

🇹🇷 Isparta-Burdur “gül” konusunda muazzam bir coğrafya. Oraya gerçekten büyük ölçeklerde bir süperkritik akışkan tesisi ve yardımcı yatırımlarla Türkiye’de özellikle tıbbi ve aromatik bitkilerden EN YÜKSEK KARI sağlayabiliriz. Henüz yapmamışız.

🇹🇷 Denizli ve çevresi “KEKİK” konusunda Dünya’da birinci. Kekik yağını ve oleoresinini Süperkritik ile henüz alacak bir tesis kurmamışız. Kaldı ki, süperkritik sonrası yağı tamamen alınmış kekikten lif de elde edebiliriz. Böyle bir tesisin, Kekik’ten yüksek katma değerli ürün üretilmesi amacıyla o bölgeye mutlaka kurulması gerekiyor.

🇹🇷 Çörekotundan yağ ve kalan posadan proteindir, liftir, melanindir, bir çok şeyi üretebilecek bir tesisi Şanlıurfa’da kurmamışız henüz mesela. Orada kurulacak bu tesis, sadece çörek otu değil, nane ve kırmızı biber de işleyebilir potansiyelde olacaktır.

🇹🇷Erzincan, Erzurum, Kars gibi şehirlerimize mesela Koyun Yününden lanolin ve d vitamini elde edebilecek bir tesis henüz kurmamışız.. D vitamini bırakın Türkiye’nin, Dünya’nın ihtiyacı. Türkiye’de 24 milyon koyun bulunmakta. Müthiş bir rakam!

🇹🇷İç Anadolu Bölgesi’ne Buğday Ruşeymi’nden Buğday Ruşeymi yağı süperkritik tesisinin mutlaka kurulması gerekiyor. Çünkü bu yağın sağlık faydaları gerçekten müthiş! Henüz kurmamışız.

🇹🇷 Karadeniz’in o muazzam gücü Fındık’tan, Süperkritik Fındık Yağı ve kalan %45-50 proteinli posadan yüksek protein içeren fındık tozları yapmamışız. Fındık için bir süperkritik tesis büyük bir ihtiyaç!

Bunun gibi sayabileceğim yüzlerce yatırım var..

Hepsini yapmalıyız!

Haydi çalışalım sevgili okurlar.

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com