Ana Sayfa Köşe Yazıları, Prof.Dr.İnanç Özgen 29 Aralık 2024 61 Görüntüleme

Kolay Para

Günümüz insanlarını kolay para kazanma sevdası aldı.
kolay para nedir?
Bahisler, borsa kumar, faiz ve daha niceleri şuan teknolojinin, ilerlemesinden dolayı daha kolaylaştı ve ulaşılır oldu.

İslam dini şüpheli olan işlerden uzak durmamızı, emrediyor haramlardan kaçmamızı.

Bizler ise harama kucak, şüphelilere ise ev olduk.
Kolay ve şüpheli olan işlerden uzak durmak gerekir, Ama bizlerde para kazanma ve rahat olma hırsı olduğu sürece hem dünyamız hem de ahiretimiz tehlikede.

Şuan bizden kötü durum da olan 6,5 milyar insan var .
Kimi açlık kimi susuzluk kimi sağlık sorunları ile uğraşıyor birazda halimize şükür etmemiz gerekmez mi? Düşünmemiz gerekmez mi?
Allah celle celaluhu sonumuzu hayır eylesin.

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

AYETLER.
Nisa 29
Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda hırsızlık, rüşvet, faiz ve kumar gibi meşru olmayan yollarla yemeyin. Karşılıklı rızaya dayanan bir ticaret yapmanız ise elbette meşrudur. Kendi nefislerinizi de öldürmeyin. Doğrusu Allah size karşı çok merhametlidir.

Maide 91
iç şüphesiz şeytan içki ve kumar yoluyla sizin aranıza ancak düşmanlık ve kin bırakmak, sizi Allah’ı zikretmekten ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz, değil mi?

Maide 90

Ey iman edenler! İçki, kumar, tapınmak ve putlara kurban kesmek için dikilen taşlar, fal ve şans okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

Bakara 219

Rasûlüm! Sana içki ve kumarın hükmünü soruyorlar. Şöyle de: “Onlarda büyük bir günah ve zarar, bununla birlikte insanlar için birtakım faydalar da vardır; fakat günah ve zararları faydalarından daha büyüktür.” Yine sana Allah yolunda neyi harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “İhtiyaç fazlası olup kolayınıza geleni verin.” Allah, etraflıca düşünesiniz diye size âyetleri böylece açıklıyor.

HADİS
Hadis-i Şerifte Buyuruldu ki:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “Sizden kim yemin eder ve yemininde: “Lat ve Uzza’ya kasem olsun!” derse hemen “Lailahe illallah!” desin. Kim de arkadaşına: “Gel seninle kumar oynayalım” derse hemen (bir şeyler) tasadduk etsin!”

Kaynak : Buhari, Eyman 5, Tefsir, Necm, Edeb 74, İsti’zan 52, Müslim, Eyman 5, (1647), Ebu Davud, Eyman 4, (3247), Tirmizi, Nüzur 17, (1545), Nesai, Eyman 11, (7, 7)

 

Hadis-i Şerifte Buyuruldu ki:

Ömer: “Allah’ım, şarap hakkında bize tatminkar bir açıklamada bulun” diye dua etmişti ki Bakara suresinde bulunan şu ayet indi: “Sana içki ve kumarı sorarlar, de ki: “ikisinde hem büyük günah ve hem insanlara bazı faydalar vardır. Günahları faydasından daha büyüktür” (Bakara 219). Bunun üzerine Ömer Radıyallahu Anh çağırıldı ve ayet kendisine okundu. Ömer yine: “Allah’ım şarap hakkında bize tatminkar bir açıklamada bulun” dedi. Bir müddet sonra Nisa süresindeki: “Ey iman edenler! Sarhoşken ne dediğinizi bilene kadar, cünubken, -yolcu olan müstesna- gusledene kadar namaza yaklaşmayın…” (Nisa, 43) ayeti nazil oldu. Ömer Radıyallahu Anh çağırıldı ve ayet kendine okundu. Ömer yine: “Allah’ım şarap hakkında bize tatminkar bir açıklamada bulun” dedi. Bir müddet sonra, Maide süresindeki ayet indi: “Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki saadete eresiniz. Şeytan şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçersiniz değil mi?” (Maide 90-91). Ömer yine çağırılıp ayet kendisine okundu. Bu sefer “Evet Rabbimiz vazgeçtik, vazgeçtik” dedi. Tirmizi hadisin sahih olduğunu söyledi.

Kaynak : Tirmizi, Tefsir, Maide (3053), Ebu Davud, Eşribe 1, (3670), Nesai, Eşribe 1, (8, 286, 287)

Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da sahip olmuş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah’ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir.” [Buharî, İman 39, Büyû 2; Müslim, Müsakat 107, (1599); Ebu Davud, Büyû 3, (3329, 3330); Tirmizî, Büyû 1, (1205); Nesâî, Büyû 2, (7, 241).]

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com