Ana Sayfa Köşe Yazıları, Prof.Dr.İnanç Özgen 20 Eylül 2022 121 Görüntüleme

YENİ NESİL KÖY ENSTİTÜLERİ IV: “DİN ADAMLARI”

Yeni nesil köy enstitülerinin bir diğer amacı da köylere dönüşü hızlandırmak ve yaşanabilir bir ekosistem oluşturmak için doğa ve insan kaynaklarını yerinde kullanmaktır. Bugün köylerde nüfus azalmış, çoğu köy okulları kapatılmış, köylerde ikamet eden ailelerin çocukları ise genellikle taşımalı sistem ile şehir merkezine yakın okullara, ya da büyük köylerin veya ilçeye yakın okulların bünyesinde olan okullara gitmektedirler.

Köylerde genellikle  kadrolu olarak ikamet edilen köy imamları, köylerde bulunan nadir devlet görevlisidir. Bu köy imamları, devletten öğretmenlere yakın veya daha fazla maaş almaktadır. Kimsenin onların maaşlarını sorgulama gibi bir düşüncesi olamaz. Yaptıkları iş maneviyat işi ve kutsaldır. Ancak; din adamının aldığı maaşı diğer tüm çalışanlardan çok daha fazla helal etme gibi bir düşüncesi olmalıdır. Bugün köylere atanan imamların yeni nesil köy enstitülerinde çok daha iyi bir eğitimden geçirilmesi, görev yapacakları köylerin sosyo ekonomik durumlarına ve yetiştirdikleri bitkisel ve hayvansal ürünlerin çeşidine göre eğitim almalarının önü açılması, el sanatları, yabancı dil, edebiyat, felsefe, sosyoloji ve yaşam bilimlerinde çok iyi bir eğitim alt yapılarına kavuşmaları gerekmektedir. Kendi asli görevleri dışında, arta kalan zamanlarda, köyde yaşayan halka bir eğitim seferberliği yaşatmaları, bunu devletin kaide ve kurallarına uygun Laiklik anlayışına uygun ve cemaatleşmeye izin vermeden,  yapmalarının alt yapısı sağlanmalıdır.

Gerekirse tarım ve hayvancılığın daha modern sistemlerle yapıldığı, Hollanda, Belçika, Almanya, Amerika ve Kanada gibi ülkelere yapacakları seyahatle kazanacakları bilgi ve beceriyi köylerine veya kırsallarına taşıma şansı bulmalarının önü açılmalıdır.

“Aşı yapma, arıcılık, ipek böcekçiliği, küçük ve büyük baş hayvan yetiştirme, kanatlı yetiştiriciliği, zirai mücadele uygulamaları, Tarımsal ekonomi, Alternatif tıp” gibi konularda deneyim kazanmalarının önü açılmalıdır.

Bu sistem, sadece köy imamlarını değil, Hristiyan köylerinde papazları, Alevi köylerinde Dede ve ileri gelenleri de içermeli, devletin yetişmiş elemanlarını daha optimal kullanması ve üretime katılımın teşvik edilmesi, ayrıca eğitim seferberliği ile sadece ibadet ekseninde değil, üretim ekseninde ülkeye fayda sağlamaları gerekmektedir.

Gerekirse bu kişilere devlet köylerde hazine arazisi tahsisi yapmalıdır.

Sağlıcakla kalın.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

SEVDİKLERİNİZE ZAMAN AYIRIN

SEVDİKLERİNİZE ZAMAN AYIRIN

Tema Tasarım | Osgaka.com