Ana Sayfa Ahmet Sağlam, Köşe Yazıları 13 Mart 2024 38 Görüntüleme

Ramazan Ayında Yapılması Gerekenler

Ramazanı şerif geldi, 11 ayın sultanı geldi.
Ramazanı, şerifte yapmamız gerekenler var.
Sadece mideyi aç bırakmak oruç tutmak değildir.
Elin, dilin, gözün ve tüm uzuvların ile oruç tutmaktır.
Başı Rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem den kurtuluş olan aydır, Ramazan ayı.
Orucun, oruç gibi olması namaz ile dir.
Namazsız oruç tutmak, kaşık ile kuyu kazmaya benzer.
Bu Ayda, toklar açların halinden Anlar veya Anlayama çalışır.
Zekat, fitre, sadaka vermek yetimi, öksüzü gözetme ayıdır.
Ramazanı şerif teki halimizi , diğer kalan on bir aya bölmemiz lazım.
Yani müslüman “HIRSIZ OLAMAZ, AHLAKSIZ OLAMAZ, YALANCI OLAMAZ, HAİN OLAMAZ VE DAHA NİCELERİ.”
Ramazanı şerif te dikkat ettiğimiz, tüm bu hallere diğer aylarda da dikkat etmemiz lazım.

NOT ; FİLİSTİN,DOĞU TÜRKİSTAN VE DİGER İSLAM BELDELERİNİ UNUTMAYALIM.
ONLARIN BAZILARINA ORUÇ TUTMAK YASAK BAZILARINA
YEMEK,YEMEK YASAK.
AÇLIKTAN ÖLENLER VAR UNUTMAYIN .

İşte o zaman gerçek müslüman oluruz.

AYETLER.
Bismillâhirrahmânirrahîm Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Sûresi 183)

Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Sûresi 184)

HADİSLER
Aziz ve celîl olan Allah “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim” buyurmuştur.

Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.

Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.

Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)

“Cennette reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez.” (Buhârî, Savm 4; Müslim, Sıyâm 166.)

Hiçbiriniz, oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya çatarsa, ‘ben oruçluyum desin’” (Buhârî, Savm 9)

Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terketmezse, Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez.” (Buhârî, Savm 8, Edeb 51)

EVET ORUÇ NEYDİ
Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

Eğer kullar, Ramazan’ın fazîletlerini bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını temennî ederlerdi…” buyruluyor. (Heysemî, c. III, sf. 141)

BİR ÇOK AYET VE HADİSİ ŞERİF MEVCUDDUR.
az biraz aldık ELHAMDÜLİLLAH.

Öyle kul olalım ki Rabbimize.
Onun Rahmet olan ayında kurtulalım, Rahmetine gark olalım, her anımızı, her halimizi onun emrine göre yaşayıp onun emrine göre hareket edelim.
RABBİM bizlere Nasuh tövbesi nasip eylesin.
Amin ecmain ya muin celle celaluhu.

DUA İLE KALIN HOŞCA KALIN.

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com